Silnia Potęga silnia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Silnia Potęga silnia

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że \(\displaystyle{ (n!)!}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ (n!)^{(n-1)!}}\).
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Silnia Potęga silnia

Post autor: Brombal »

\(\displaystyle{ a=n!}\)
\(\displaystyle{ (n-1)!= \frac{a}{n} }\)
\(\displaystyle{ a!=a ^{ \frac{a}{n} } }\)
\(\displaystyle{ a!=a \cdot a \cdot (a+1) \cdot a \cdot (a+1)(a+2)...}\)
\(\displaystyle{ a!=a ^{a!-a} \cdot (a!-a)!}\)
Potęga po lewej musi być większa równa od tej po prawej
Jeżeli
\(\displaystyle{ a!-a \ge a}\)
to tym bardziej
\(\displaystyle{ a!-a \ge \frac{a}{n} }\)
\(\displaystyle{ a! \ge 2a}\)
czyli dzieli ;-)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

Re: Silnia Potęga silnia

Post autor: Dasio11 »

Ogólnie \(\displaystyle{ (n \cdot k)!}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ (n!)^k}\), bo iloraz \(\displaystyle{ \frac{(n \cdot k)!}{(n!)^k}}\) jest liczbą rozmieszczeń \(\displaystyle{ n \cdot k}\) ponumerowanych kul w \(\displaystyle{ k}\) ponumerowanych urnach, po \(\displaystyle{ n}\) kul w każdej. Wystarczy teraz podstawić \(\displaystyle{ k = (n-1)!}\).

Natomiast w rozwiązaniu z poprzedniego posta nie widzę sensu, a ośmielę się nawet przypuszczać, że go tam nie ma. Jeśli jednak ktoś go widzi, to poproszę o wyjaśnienie.
Mateusz5324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 sty 2023, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
wiek: 15
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 3 razy

Re: Silnia Potęga silnia

Post autor: Mateusz5324 »

Dasio11 pisze: 21 sie 2023, o 14:14 Natomiast w rozwiązaniu z poprzedniego posta nie widzę sensu, a ośmielę się nawet przypuszczać, że go tam nie ma. Jeśli jednak ktoś go widzi, to poproszę o wyjaśnienie.
Nie tylko ty nie widzisz, bo nikt go tam nie znajdzie. Już w trzeciej linijce jest błąd. Tzn. nie ma go tylko dla takich specyficznych \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ n-1!=1}\), a w zadaniu wydaje się chodzić o wszystkie \(\displaystyle{ n}\). :)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Silnia Potęga silnia

Post autor: Janusz Tracz »

Dasio11 mnie wyprzedził o kilka minut ale dodam tylko, że sytuacja jest podobna jak ta z: Podzielność i silnia (\(\displaystyle{ k=(n-1)!}\) daje nawet mocniejszy rezultat).

PS Zawsze można też napisać równoważnie \(\displaystyle{ \nu_p((n!)^{(n-1)!}) \le \nu_p((n!)!)}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) to ustalona liczba pierwsza; a na mocy wzoru Legendra możemy równoważnie wykazać nierówność

\(\displaystyle{ \sum _{i=1}^{\infty } (n-1)! \left\lfloor {\frac {n}{p^{i}}}\right\rfloor \le \sum _{i=1}^{\infty } \left\lfloor {(n-1)!\frac {n}{p^{i}}}\right\rfloor. }\)

Bóg zapłać, że zachodzi \(\displaystyle{ \left\lfloor x \right\rfloor \left\lfloor y \right\rfloor \le \left\lfloor xy\right\rfloor}\), wszak \(\displaystyle{ \left\lfloor x \right\rfloor \left\lfloor y \right\rfloor = \left\lfloor \red { \left\lfloor x \right\rfloor} \blue{\left\lfloor y \right\rfloor} \right\rfloor \le \left\lfloor \red{x}\blue{y}\right\rfloor }\). Co kończy dowód.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Silnia Potęga silnia

Post autor: a4karo »

Sancta simplicitas.
A dla `x=y=-0.5`?
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Silnia Potęga silnia

Post autor: Brombal »

Mateusz5324 pisze: 21 sie 2023, o 14:57

Nie tylko ty nie widzisz, bo nikt go tam nie znajdzie. Już w trzeciej linijce jest błąd. Tzn. nie ma go tylko dla takich specyficznych \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ n-1!=1}\), a w zadaniu wydaje się chodzić o wszystkie \(\displaystyle{ n}\). :)
Błąd jest w czwartej linijce😀

Coś słabo z liczeniem
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Silnia Potęga silnia

Post autor: Janusz Tracz »

a4karo pisze: 21 sie 2023, o 21:49 Sancta simplicitas.
A dla `x=y=-0.5`?

Kod: Zaznacz cały

https://youtu.be/H0h_EhCnDpI?t=43
Bądź dużym chłopcem i przestań do mnie słać pytania. Twe słowa to ciągi liczb, nie ułożę z nich równania. ~Natalia Nykiel.
Mateusz5324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 26 sty 2023, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
wiek: 15
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 3 razy

Re: Silnia Potęga silnia

Post autor: Mateusz5324 »

Brombal pisze: 21 sie 2023, o 22:00
Mateusz5324 pisze: 21 sie 2023, o 14:57

Nie tylko ty nie widzisz, bo nikt go tam nie znajdzie. Już w trzeciej linijce jest błąd. Tzn. nie ma go tylko dla takich specyficznych \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ n-1!=1}\), a w zadaniu wydaje się chodzić o wszystkie \(\displaystyle{ n}\). :)
Błąd jest w czwartej linijce😀

Coś słabo z liczeniem
Nie napisałem, że czwarta linijka jest poprawna, a jedynie, że w trzeciej jest błąd, a jeśli nadal uważasz, że nie ma tam błędu, to udowodnij równość w tej linijce zapisaną.
ODPOWIEDZ