[studia] Uniwersytet Wrocławski
-
komarex
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Witam!
Orientuje się ktoś może, jakie były progi na matematykę w poprzednich latach podczas rekrutacji zimowej?
Orientuje się ktoś może, jakie były progi na matematykę w poprzednich latach podczas rekrutacji zimowej?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
W 2012 roku przyjęliśmy wszystkich, ale tylko ze względu na studia zamawiane.
Normalnie staramy się przyjmować osoby, które uzyskały 50% z matury rozszerzonej z matematyki.
JK
Normalnie staramy się przyjmować osoby, które uzyskały 50% z matury rozszerzonej z matematyki.
JK
Witam serdecznie,
mam pytanie dotyczące rekrutacji w zimie 2013r. Jak wygląda to w tym roku, czy jest duże zainteresowanie, czy wystarczy zdana matematyka na poziomie podstawowym i czy dodatkowo daje mi coś zaliczona analiza matematyczna 1 i algebra liniowa 1 na innej uczelni, czy niestety nie ma to żadnego wpływu?
mam pytanie dotyczące rekrutacji w zimie 2013r. Jak wygląda to w tym roku, czy jest duże zainteresowanie, czy wystarczy zdana matematyka na poziomie podstawowym i czy dodatkowo daje mi coś zaliczona analiza matematyczna 1 i algebra liniowa 1 na innej uczelni, czy niestety nie ma to żadnego wpływu?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Nie bardzo duże, ale jest.annwit pisze:mam pytanie dotyczące rekrutacji w zimie 2013r. Jak wygląda to w tym roku, czy jest duże zainteresowanie,
Może nie wystarczyć.annwit pisze:czy wystarczy zdana matematyka na poziomie podstawowym
Nie ma wpływu na rekrutację.annwit pisze:czy dodatkowo daje mi coś zaliczona analiza matematyczna 1 i algebra liniowa 1 na innej uczelni, czy niestety nie ma to żadnego wpływu?
JK
dziękuję bardzo za odpowiedź, a proszę mi jeszcze powiedzieć czy można się ubiegać o uznanie dorobku z innej uczelni?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Można złożyć pismo do dziekana z prośbą o uznanie zaliczenia przedmiotu. Ale powodzenie bardzo zależy od tego, jakie są oceny i z jakiej uczelni.
JK
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Zapraszam 16 marca 2013 r. na Dzień Otwartych Drzwi w Instytucie Matematycznym UWr. Szczegółowy program można znaleźć .
JK
JK
-
sardom
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy matematyka jest kierunkiem zamawianym na Uniwersytecie Wrocławskim. Na stronie uczelni przeczytałem, że jest objęta tym programem do 2014r, ale już na stronie o kierunkach zamawianych na rok 2013/2014 nie znalazłem żadnej informacji.
Chciałbym się dowiedzieć czy matematyka jest kierunkiem zamawianym na Uniwersytecie Wrocławskim. Na stronie uczelni przeczytałem, że jest objęta tym programem do 2014r, ale już na stronie o kierunkach zamawianych na rok 2013/2014 nie znalazłem żadnej informacji.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Żaden kierunek w Polsce nie jest kierunkiem zamawianym w tym roku. Przyjęcia na studia zamawiane skończyły się w 2012 roku. Mówiąc krótko: studiów zamawianych już nie ma! Z tego programu korzystają już tylko osoby, które rozpoczęły studia.
Matematyka na UWr jest objęta tym programem do 2015 r., ale to oznacza tylko tyle, że w tym roku skończą studia ostatni studenci objęci tym programem.
JK
PS. Nawiasem mówiąc, ciekawe, na jakiej stronie to znalazłeś. Jak na ogólnouczelnianej, to nie jest to dobre źródło informacji. Trzeba sprawdzać u nas:
Matematyka na UWr jest objęta tym programem do 2015 r., ale to oznacza tylko tyle, że w tym roku skończą studia ostatni studenci objęci tym programem.
JK
PS. Nawiasem mówiąc, ciekawe, na jakiej stronie to znalazłeś. Jak na ogólnouczelnianej, to nie jest to dobre źródło informacji. Trzeba sprawdzać u nas:
-
stanley12
- Użytkownik

- Podziękował: 34 razy
siostra u siebie, musiała kupić książkę swojego wykładowcy i podpisać ja. Na UWr na wydziale ekonomicznym bodajże, też była taka afera. Panie Jan Kraszewski, czy Pański Wstęp do matematyki trzeba mieć i to jeszcze podpisany długopisem?
Intymne pytanie ale chcę się dowiedzieć, czy jest więcej takich absurdów.
Intymne pytanie ale chcę się dowiedzieć, czy jest więcej takich absurdów.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Pytanie jest dość obraźliwe (bo zawiera sugestię, że wymuszam na studentach posiadanie swojego podręcznika), ale odpowiem.
Nie, nie trzeba. Korzystanie z mojego podręcznika na prowadzonym przeze mnie wykładzie ze Wstępu do matematyki B może być pomocne (sam z niego korzystam - w końcu w tym celu go napisałem), ale jest mi zupełnie obojętne, z jakich pomocy naukowych korzystają moi studenci. Ważne jest dla mnie, by opanowali wymagany materiał (który jest na tyle standardowy, że można znaleźć go w różnych podręcznikach). Oczywiście, na wykładzie są pewne odniesienia do podręcznika (np. notacja, jakiej używamy), ale wystarczy chodzić na wykłady, by o tym wiedzieć.
JK
Nie, nie trzeba. Korzystanie z mojego podręcznika na prowadzonym przeze mnie wykładzie ze Wstępu do matematyki B może być pomocne (sam z niego korzystam - w końcu w tym celu go napisałem), ale jest mi zupełnie obojętne, z jakich pomocy naukowych korzystają moi studenci. Ważne jest dla mnie, by opanowali wymagany materiał (który jest na tyle standardowy, że można znaleźć go w różnych podręcznikach). Oczywiście, na wykładzie są pewne odniesienia do podręcznika (np. notacja, jakiej używamy), ale wystarczy chodzić na wykłady, by o tym wiedzieć.
JK
-
stanley12
- Użytkownik

- Podziękował: 34 razy
No bo wszystko w tym systemie jest możliwe.Jan Kraszewski pisze:Pytanie jest dość obraźliwe (bo zawiera sugestię, że wymuszam na studentach posiadanie swojego podręcznika), ale odpowiem.
Ale już wszyscy aplikujący na UWr będą wiedzieli, że tak nie ma.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Taki sposób myślenia jest mi zupełnie obcy. To, że w systemie zdarzają się patologie nie oznacza jeszcze, że należy domniemanie zakładać ich występowanie.stanley12 pisze:No bo wszystko w tym systemie jest możliwe.
Ale już wszyscy aplikujący na UWr będą wiedzieli, że tak nie ma.
JK
-
lemoid
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Czy istnieje rzeczywista szansa dostania się na ISIM nie będąc laureatem żadnej olimpiady?
Rozumiem, że to takie gdybanie, ale te "co najwyżej dwudziestu wybitnych" wydaje się być zarezerwowana stricte dla laureatów olimpiad (i chwała im za to, oczywiście).
Można więc przyjąć, że mając wyniki z matury oscylujące koło 100%, w przypadku tych 20 olimpijczyków aplikujących na ISIM, szanse na dostanie się są zerowe?
Dziękuję i pozdrawiam.
Rozumiem, że to takie gdybanie, ale te "co najwyżej dwudziestu wybitnych" wydaje się być zarezerwowana stricte dla laureatów olimpiad (i chwała im za to, oczywiście).
Można więc przyjąć, że mając wyniki z matury oscylujące koło 100%, w przypadku tych 20 olimpijczyków aplikujących na ISIM, szanse na dostanie się są zerowe?
Dziękuję i pozdrawiam.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Odpowiedź brzmi: nie mam pojęcia, choć słusznie interpretuje Pan sytuację.
Rekrutacja na ISIM jest robiona po raz pierwszy, więc ciężko cokolwiek przewidzieć. Natomiast istotnie elitarność kierunku ma zachęcić do przyjścia nań olimpijczyków i ci olimpijczycy są ustawiani na liście rankingowej przed osobami, które olimpijczykami nie są. Przy czym "olimpijczyk" to raczej finalista niż laureat (choć zapewne laureaci będą przed nielaureatami) jednej z olimpiad: Matematyczna, Informatyczna, Fizyczna.
Jeżeli zatem wielu olimpijczyków wybierze ISIM, to istotnie Pańskie szanse są minimalne. Ale czy tak będzie? Zawsze może Pan rekrutować się na ISIM oraz równocześnie na matematykę lub informatykę (jako opcja rezerwowa).
JK
Rekrutacja na ISIM jest robiona po raz pierwszy, więc ciężko cokolwiek przewidzieć. Natomiast istotnie elitarność kierunku ma zachęcić do przyjścia nań olimpijczyków i ci olimpijczycy są ustawiani na liście rankingowej przed osobami, które olimpijczykami nie są. Przy czym "olimpijczyk" to raczej finalista niż laureat (choć zapewne laureaci będą przed nielaureatami) jednej z olimpiad: Matematyczna, Informatyczna, Fizyczna.
Jeżeli zatem wielu olimpijczyków wybierze ISIM, to istotnie Pańskie szanse są minimalne. Ale czy tak będzie? Zawsze może Pan rekrutować się na ISIM oraz równocześnie na matematykę lub informatykę (jako opcja rezerwowa).
JK