[studia] Uniwersytet Wrocławski

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Awatar użytkownika
kotek1591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 18 lut 2005, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: kotek1591 »

Kod: Zaznacz cały

http://www.math.uni.wroc.pl/
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36050
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: Jan Kraszewski »

Bardzo polecam studiowanie matematyki na Uniwersytecie Wrocławskim i zachęcam do odwiedzenia naszej .
JK

[ Dodano: 14 Marca 2008, 00:49 ]
Zapraszam na Dzień Otwartych Drzwi w Instytucie Matematycznym UWr. Szczegółowy program można znaleźć [url=http://www,math.uni.wroc.pl/rekrutacja/?menu=1]tu[/url].
JK

[ Dodano: 22 Sierpnia 2008, 00:24 ]
Witam,
Ministerstwo ogłosiło dziś (wreszcie...) listę uczelni, które dostały pieniądze w ramach programu kierunków zamawianych. Instytut Matematyczny Uniwersytetu Wrocławskiego otrzymał maksymalną liczbę 30 stypendiów w ramach specjalności Matematyka w ekonomii i ubezpieczeniach oraz Zastosowania rachunku prawdopodobieństwa i statystyki.

Dlatego warto rozważyć, czy nie opłaca się jednak studiować u nas. Nawet jeżeli dostałaś/eś się gdzieś na studia, to zawsze można zmienić zdanie - wciąż jest możliwe zostanie naszym studentem. Wszelkie szczegóły będą się systematycznie pojawiały .

Zapraszam
JK

[ Dodano: 4 Września 2008, 22:19 ]
Instytut Matematyczny w związku z przyznaniem dofinansowania na prowadzenie kierunków zamawianych ogłosił dodatkową rekrutację na studia. [url=http://www.math.uni.wroc.pl/rekrutacja/?menu=1]Szczegóły tutaj[/url].

Zapraszam!

JK
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36050
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: Jan Kraszewski »

Zapraszam 28 marca 2009 na Dzień Otwartych Drzwi w Instytucie Matematycznym UWr.

Więcej szczegółów .

JK
omt52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2009, o 18:56
Płeć: Kobieta

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: omt52 »

Cześć. Zastanawiam się nad studiowaniem matematyki w finansach i ekonomii na UWr i nad FiR na UE. Tylko nie wiem, czy tą matematykę dam radę. Lubię matmę właściwie od zawsze, ale w liceum chodziłam na profil humanistyczny. Ostatni rok chodziłam na korki z matmy, żeby nadrobić program z rozszerzenia. Dobrze mi szło , ale na maturce rozszerzonej chyba zjadł mnie stres i będę miała około 60-65 %. Czy matematyka na UWr jest ciężka? proszę o rady
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36050
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: Jan Kraszewski »

Jest ciężka (niezależnie od przeszłości licealnej) dla większości kandydatów z tej prostej przyczyny, że matematyka wyższa bardzo różni się od matematyki szkolnej. Oznacza to tyle, że po prostu na pierwszym roku trzeba się solidnie do nauki przyłożyć. My (pracownicy IM) ze swojej strony staramy się studentom ułatwić wykonanie tego skoku.

Dlatego wg mnie najważniejsze jest rozpoznanie swojej skłonności do matematyki (lubię - OK) i nastawienie się na solidną pracę (i niezałamywanie się ew. przejściowymi niepowodzeniami). Przypadki osób, które spełniają powyższe założenia i mimo to nie poradziły sobie u nas są w moim przekonaniu jednostkowe.

JK
omt52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2009, o 18:56
Płeć: Kobieta

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: omt52 »

Dziękuję za odpowiedź A jak to jest jeżeli chodzi o perspektywy pracy? Czy sprawdza się stereotyp, że można zostać tylko nauczycielem?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1934
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: xanowron »

Chyba nawet na stronie UWr jest trochę na temat tego co możemy robić po matematyce.
Stereotyp się nie sprawdza, jeżeli uda Ci się skończyć matematykę, w szczególności z jakąś praktyczną specjalizacją to nie powinno być problemu ze znalezieniem zatrudnienia w dobrze płatnym zawodzie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36050
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie, karierę nauczyciela wybiera ok. 10-15% naszych studentów.

Polecam zajrzeć na , zwłaszcza .

JK
omt52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2009, o 18:56
Płeć: Kobieta

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: omt52 »

O ile mnie wzrok nie myli to UWr nie dostał zamawianych :/ Tylko na informatykę :/
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36050
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: Jan Kraszewski »

omt52 pisze:O ile mnie wzrok nie myli to UWr nie dostał zamawianych :/ Tylko na informatykę :/
Tak. Informatyka dostała, matematyka nie, niestety.

JK
krzych07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: krzych07 »

A gdzie można znaleźć informacje kto dostał zamawiane?
//edit juz znalazłem ale nie ma ktore kierunki sa tylko ktore uczelniee...
Awatar użytkownika
Vigl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno/Kraków
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 67 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: Vigl »

... _kase.html - tu coś jest, ale ta lista mi nie wygląda na pełną.
informatyk_wroc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 24 cze 2009, o 18:10
Płeć: Mężczyzna

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: informatyk_wroc »

Jan Kraszewski pisze: Tak. Informatyka dostała, matematyka nie, niestety.

JK
Warto przypomnieć o możliwości studiów jednoczesnych na matematyce i informatyce na UWr, nie jest to łatwe, ale znam parę osób którym to się udaje.

Informacja o studiach zamawianych na informatyce na UWr:
omt52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2009, o 18:56
Płeć: Kobieta

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: omt52 »

Na stronie informatyki na UWr jest napisane, że

Uczestnikami projektu mogą zostać osoby rozpoczynające w latach 2009, 2010 i 2011 studia I stopnia na kierunku informatyka na Uniwersytecie Wrocławskim

Czy jak UWr dostał zamawiane na matematykę w zeszłym roku to nie obejmie to też studentów rozpoczynających naukę w 2009 i 2010?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36050
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

[studia] Uniwersytet Wrocławski

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie, zeszłoroczny program był jednorocznym pilotażem, zaś w tegorocznym konkursie można było aplikować o pieniądze na więcej niż jedną rekrutację. Tak też zrobiła informatyka.

Natomiast Ministerstwo zapowiada kontynuację konkursu w przyszłym roku. Jeśli tak będzie, oczywiście matematyka na UWr. wystartuje w tym konkursie.

JK
ODPOWIEDZ