III OMG 3 ETAP

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Prefix
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

III OMG 3 ETAP

Post autor: Prefix »

A czy wyczytywali kogoś, kto był laureatem, a nie było go na sali (o mnie chodzi :) )
Awatar użytkownika
michal_z
Użytkownik
Użytkownik

III OMG 3 ETAP

Post autor: michal_z »

Tak było parę osób nieobecnych A co do zadań to planimetria była w miarę ciekawa (chociaż po zobaczeniu rozwiązania firmowego to widzę że też banał , ja kombinowałem z prostą łączącą środki boków) no i drugie jeśli ktoś nie znał tego typu zadań mogło sprawić problemy. Pierwsze to chyba ciut za proste dali
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

III OMG 3 ETAP

Post autor: Swistak »

Z pięciu było takich co wyczytywali, a nie było :P.
Dla mnie 4 za proste, a 1 nie było jakieś trudne, ale latwe też nie. Na początku doszedłem do nierówności ab+ac+ca>0 i od niej odjąłem nierówność ab+ac>0 i wyszło mi, że ca>0 xD. Na szczęście się skapnąłem przy przepisywaniu, że coś jest nie tak . Drugie mi sprawiło nie lada problem, ale się udało, mimo tego, że w życiu nie robiłem żadnego podobnego zadania. Na początku kombinowałem z wzorami skróconego mnożenia, potem z wyliczaniem niewiadomych, potem z podstawieniem za którąś niewiadomoą określoną liczbę, potem znalazłem najmniejszą trójkę spełniająca warunki zadania i dalej próbowałem znajdować, aby znaleźć jakąś zależność, ale coś mi nie wychodziło, ale zauważyłem, ze ładnie będzie wychodzić jezeli a=b^2. Potem półfartem półlogicznie doszedłem do końcowego wniosku.
AllexS
Użytkownik
Użytkownik

III OMG 3 ETAP

Post autor: AllexS »

Cóż, najbardziej żałuje, że nie wziałem się za 2gie zadanie. Jak od razu zobaczyłem to nawet się za nie nie brałem. Jak się potem okazało, nie było jakieś kosmicznie trudne.

Ale L. 3 stopnia tez dobrze

btw - 3 zad najprostsze, ale to juz subietywna ocena
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

III OMG 3 ETAP

Post autor: Swistak »

Jest laureat I, II i III stopnia to jeszcze do kompletu IV powinien być .
ODPOWIEDZ