III OMG 3 ETAP
- tkrass
- Użytkownik

- Posty: 1429
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
III OMG 3 ETAP
Piszemy jutro o 12. Powodzenia dla wszystkich!
Potem możemy tu podyskutować o zadankach i o progu.
[ Dodano: 8 Marca 2008, 19:50 ]
chyba temat nie cieszy sie duza popularnoscia
ja zrobilem 4 zadania, nie umiałem drugiego. tak, wiem ze bylo najlatwiejsze.
Potem możemy tu podyskutować o zadankach i o progu.
[ Dodano: 8 Marca 2008, 19:50 ]
chyba temat nie cieszy sie duza popularnoscia
ja zrobilem 4 zadania, nie umiałem drugiego. tak, wiem ze bylo najlatwiejsze.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
III OMG 3 ETAP
Czuję się mocny, bo ani jedno zadanie nie wydało mi się schematyczne, ale zrobiłem wszystkie . Najcięższe wydało mi się 5, ale najdłużej myślałem chyba nad 2, które wcale nie było najłatwiejsze. Dla mnie od najłatwiejszego to leciało tak: 4,3,1,2,5, ale zrobiłem je w kolejności 4,3,1,2,5 xD. Tak jakoś mi się w kolejności zrobiło . Boję się, że coś źle zrobiłem w 4, bo nie zdążyłem go zrobić, a jak sprawdzam prawie zawsze jakieś małe błędy robię . Choć tam to głównie pisanina, więc chyba raczej nie. W ostatniej minucie wychwyciłem ze 3 złe oznaczenia kątów w 3 zadaniu . Jutro rozdanie liczę na 30 pkt . Myślę, że zadania niedługo powinny się pojawić na stronce wraz z rozwiązaniami.
- tkrass
- Użytkownik

- Posty: 1429
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
III OMG 3 ETAP
1. Są trzy liczby a*b+b*c, c*a+a*b, b*c+c*a. Wszystkie są dodatnie. Wykazać, że a,b,c są tego samego znaku.
2. Wykazać, że jest nieskończenie wiele liczb całkowitych spełniających równanie a^3 + 3b^6=c^2.
3. Dany trójkąt ABC, AB
2. Wykazać, że jest nieskończenie wiele liczb całkowitych spełniających równanie a^3 + 3b^6=c^2.
3. Dany trójkąt ABC, AB
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
III OMG 3 ETAP
Pomerdałeś oznaczenia w 3, ale idąc tropem Twoich oznaczeń dane są AB=a AC=b i BC=c.
Ja za ciekawe zadania uważam zadania nieszablonowe, ale nie też jakieś totalnie wydumane jak 2. 4 nie wydało mi się ciekawo, bo to typowa zasada Dirichleta. Na rozwiązanie wpadłem poniżej 5 minut. Wg mnie najciekawsze było zadanie 5, a po nim 3.
Ja za ciekawe zadania uważam zadania nieszablonowe, ale nie też jakieś totalnie wydumane jak 2. 4 nie wydało mi się ciekawo, bo to typowa zasada Dirichleta. Na rozwiązanie wpadłem poniżej 5 minut. Wg mnie najciekawsze było zadanie 5, a po nim 3.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
III OMG 3 ETAP
A ile miałeś pkt na drugim etapie??
P.S. Rychlewicz mnie przeraża. Wygrywa wszystko co się nasunie. Gościu jest w 6 klasie i miał 24/30 pkt, ale to tylko 1 z jego osiagnięć.
P.S. Rychlewicz mnie przeraża. Wygrywa wszystko co się nasunie. Gościu jest w 6 klasie i miał 24/30 pkt, ale to tylko 1 z jego osiagnięć.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
III OMG 3 ETAP
Laureatów bodajże 85.
Mimo tego, że w 2 etapie mialem 26 punktów, a w tym maxa uważam, że 3 etap był 10 razy trudniejszy, bo ani jednego zadania nie zrobiłem od razu. 4 zrobiłem dość szybko, ale nad pozostałymi musiałem długo myśleć i po każdym myślałem, że już nie zrobię ani jednego . Na 2 straciłem za to, że w zadaniu z kolejnymi liczbami i \(\displaystyle{ 2^{n}}\) użyłem niewiadomej "n" jako dwóch różnych liczb.
Mój kolega miał w 2 etapie 10 pkt i przeszedł, a w tym mial 24 . Nie wiem jak to możliwe .
Mimo tego, że w 2 etapie mialem 26 punktów, a w tym maxa uważam, że 3 etap był 10 razy trudniejszy, bo ani jednego zadania nie zrobiłem od razu. 4 zrobiłem dość szybko, ale nad pozostałymi musiałem długo myśleć i po każdym myślałem, że już nie zrobię ani jednego . Na 2 straciłem za to, że w zadaniu z kolejnymi liczbami i \(\displaystyle{ 2^{n}}\) użyłem niewiadomej "n" jako dwóch różnych liczb.
Mój kolega miał w 2 etapie 10 pkt i przeszedł, a w tym mial 24 . Nie wiem jak to możliwe .
- tkrass
- Użytkownik

- Posty: 1429
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
III OMG 3 ETAP
z ksiazkami było bardzo chaotycznie. najpierw po 2 rundy ksiazek dla kazdego laureata po kolei stopniami. potem ci finalisci ktorzy zostali mogli sobie wziac (finalisci nie laureaci). i na koniec zrobili 3 runde na zasadzie laureaci ale kto pierwszy ten lepszy... ja w kazdym razie mam 3 ksiazki.
a I stopień dostawał jeszcze pendrive, czyż nie wojtku?
a I stopień dostawał jeszcze pendrive, czyż nie wojtku?


