Tak po prostu mam czasami z zrozumieniem czegoś.
Nie zrozumiałem po prostu czemu mi przedstawiłeś pojęcie zmiennych zależnych i niezależnych. I nie wiem za bardzo kiedy mam stwierdzić np że \(\displaystyle{ x^2}\) albo x o innej potędze to zmienną zależna czy niezależna.
W ostatnim akapicie o co mi chodziło.
Powiedziałeś że :
"Funkcją potęgową". Czyli kiedy traktować \(\displaystyle{ x^n}\) (dla n - naturalnych) jako funkcję czyli jako zmienną zależną bo tym są funkcje. A kiedy traktować jako zmienne niezależne.Jan Kraszewski pisze: 7 lis 2022, o 23:37Ta zmienna występuje jako argument funkcji, która nie jest funkcją potęgową.Xenon02 pisze: 7 lis 2022, o 22:41Bo to \(\displaystyle{ \Re(z)}\) jest podobne do \(\displaystyle{ \sin(x)}\), tylko myślę czy to jest spowodowane tym że jest to funkcja a nie sama zmienna. Bo ta zmienna jest tylko że jako funkcja ?
JK
Bo z tego co przeczytałem i chyba zrozumiałem to jednomian to musi być liczba * zmienna a nie liczba * funkcja.
Natomiast funkcją potęgowa to jest funkcją jakby na to nie patrzeć. Wiem że czepiam się słówek.
Oraz informacja o zmiennych zależnych i niezależnych mnie zainteresował.
Bo w sumie \(\displaystyle{ \frac{2}{x} }\) to chyba x dalej jest niezależne, ale też tworzy funkcję jak te potęgowe.
Czyli jednomian to liczba * zmienne zależne funkcji potęgowej ?