Mi wyszło, że można 20 miśków pewniaków uratować w ten sposób:
1.miś o numerze 3k+1 dla k=0,1,2,...,9 przyjmuje taktykę, że gdy mówi czerwony to znaczy że dwa misie naprzeciw niego mają identyczne kolory czapeczek, a jeśli niebieski to przeciwne. W ten sposób misie 3k+2 i 3k+3 są uratowane. Pewnie jeszcze więcej można uratować, ale to pierwsze na co wpadłem:)
pluszowe misie...
- Arbooz
- Gość Specjalny

- Podziękował: 3 razy
pluszowe misie...
Kurcze dagoth, wierzę Ci, że jest jakieś dobre rozwiązanie, ale jakoś logika nie pozwala mi tego objąć
Niech x misiów może przeżyć na 100% - oznacza to, że jedyne co mogą powiedzieć to kolor swojej czapki, a tym samym nie sprzedają następnym żadnej cennej informacji.
Heh, naprawdę mocna zagadka, nadal nad nią myślę, ale mam prośbę: jeśli do piątku nie zamieszczę tu rozwiązania, to daj mi wskazowkę na pw
[ Dodano: Wto Maj 10, 2005 10:24 pm ]
Ahahaha, mam!!
Niech miśki ustalą, że pierwszy z nich powie "niebieska" gdy w ciągu misi przed nim licząc kolejno od pierwszego miśka kolor czapeczek zmieni się parzystą ilośc razy, albo "czerwona" gdy nieparzystą ilość razy.
W ten sposób kolejny misiek, widząc ile razy przed nim zmienił się kolor w ciągu czapeczek, może wywnioskować, że jego czapeczka jest taka sama, albo inna od czapeczki miśka siedzącego przed nim, zna więc swój kolor. Kolejny misiek biorąc pod uwagę kolor czapecztki tego co siedzi za nim i parzystość zmian koloru też zna swój kolor itd. aż do pierwszego.
Rezultat: 29 uratowanych miśków i jeden kamikadze
Po raz kolejny to powiem - świetna zagadka
[ Dodano: Wto Maj 10, 2005 10:27 pm ]
Ech niestety - to rozwiązanie też jest dziurawe
[ Dodano: Sro Maj 11, 2005 1:19 am ]
Ahhhh, no wiedziałem, że jestem blisko!
Niech pierwszy misio powie kolor, którego widzi nieparzystą ilość.
Kolejne misie wiedzą jakie kolory mają pozostali kompani (z wyłączeniem pierwszego miśka kamikadze) więc w prosty sposób wnioskują, jaki kolor mają na swojej głowie
29 niedźwiedzi uratowanych, problem rozwiazany! Owned!!
Nie ma możliwości pewnego uratowania 30 misiów
Niech x misiów może przeżyć na 100% - oznacza to, że jedyne co mogą powiedzieć to kolor swojej czapki, a tym samym nie sprzedają następnym żadnej cennej informacji.
Heh, naprawdę mocna zagadka, nadal nad nią myślę, ale mam prośbę: jeśli do piątku nie zamieszczę tu rozwiązania, to daj mi wskazowkę na pw
[ Dodano: Wto Maj 10, 2005 10:24 pm ]
Ahahaha, mam!!
Niech miśki ustalą, że pierwszy z nich powie "niebieska" gdy w ciągu misi przed nim licząc kolejno od pierwszego miśka kolor czapeczek zmieni się parzystą ilośc razy, albo "czerwona" gdy nieparzystą ilość razy.
W ten sposób kolejny misiek, widząc ile razy przed nim zmienił się kolor w ciągu czapeczek, może wywnioskować, że jego czapeczka jest taka sama, albo inna od czapeczki miśka siedzącego przed nim, zna więc swój kolor. Kolejny misiek biorąc pod uwagę kolor czapecztki tego co siedzi za nim i parzystość zmian koloru też zna swój kolor itd. aż do pierwszego.
Rezultat: 29 uratowanych miśków i jeden kamikadze
Po raz kolejny to powiem - świetna zagadka
[ Dodano: Wto Maj 10, 2005 10:27 pm ]
Ech niestety - to rozwiązanie też jest dziurawe
[ Dodano: Sro Maj 11, 2005 1:19 am ]
Ahhhh, no wiedziałem, że jestem blisko!
Niech pierwszy misio powie kolor, którego widzi nieparzystą ilość.
Kolejne misie wiedzą jakie kolory mają pozostali kompani (z wyłączeniem pierwszego miśka kamikadze) więc w prosty sposób wnioskują, jaki kolor mają na swojej głowie
29 niedźwiedzi uratowanych, problem rozwiazany! Owned!!
Nie ma możliwości pewnego uratowania 30 misiów
pluszowe misie...
Dagoth, prosze o przedstawienie rozwiązania, bo już wystarczająco długo czasu minęło. Chcemy je po prostu zobaczyć. Nie podołaliśmy i chcemy zobaczyć rozwiązanie