granice funkcji wielu zmiennych

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
studentka_1
Użytkownik
Użytkownik

granice funkcji wielu zmiennych

Post autor: studentka_1 »

Witam, mam problem z 3 przykładami zadań... nie wiem jak się za to zabrać :(
1. Wykaż, że granica nie istnieje:
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\rightarrow (-1,-1)}{\frac{x^2y}{x^4+y^2}}}\) wiem, że \(\displaystyle{ x_n}\) i \(\displaystyle{ y_n}\) ale nie mam pojęcia jakie zeby zmierzały do \(\displaystyle{ -1}\).
2.Pokaż, że (po pierwsze) podana funkcja \(\displaystyle{ f(x,y)}\) nie jest ciągła na \(\displaystyle{ \RR^2}\); (po 2) nie istnieje granica funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)}\) w punkcie \(\displaystyle{ (x,y) = (0,0)}\):
a) \(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases}\frac{x^2y}{x^4+y^2}&\text{gdy }x^2+y^2>0\\0&\text{gdy } x^2+y^2=0\end{cases}}\)
b) \(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases}\frac{xy^3}{x^2+y^6}&\text{gdy } x^2+y^2>0\\ \frac12&\text{gdy } x^2+y^2=0\end{cases}}\)
Przepraszam, że ułamki w takiej wersji, jednak system latex cos nie wyrabia :( przy zadaniu 2 to ma byc układ :( klamra też się nie pojawiła w podglądzie
Ostatnio zmieniony 1 lis 2020, o 16:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Re: granice funkcji wielu zmiennych

Post autor: Jan Kraszewski »

studentka_1 pisze: 1 lis 2020, o 16:02Przepraszam, że ułamki w takiej wersji, jednak system latex cos nie wyrabia :(
To nie \(\displaystyle{ \LaTeX}\) nie wyrabia, tylko Ty go źle używasz, w dodatku w jednym miejscu nie zamknęłaś tagów. Najprościej zwalić na biednego \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a... :evil:

JK
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

Post autor: janusz47 »

1)
np:
\(\displaystyle{ (x_{n}, \ \ y_{n}) = \left (\frac{1}{n} -1, \ \ \frac{1}{n} -1\right), }\) gdy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty. }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

studentka_1 pisze: 1 lis 2020, o 16:021. Wykaż, że granica nie istnieje:
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\rightarrow (-1,-1)}{\frac{x^2y}{x^4+y^2}}}\) wiem, że \(\displaystyle{ x_n}\) i \(\displaystyle{ y_n}\) ale nie mam pojęcia jakie zeby zmierzały do \(\displaystyle{ -1}\).
To na pewno taka granica? Bo nie bardzo widzę, czemu ta granica miałaby nie istnieć (i nie wynosić \(\displaystyle{ -\frac12}\)).

JK
studentka_1
Użytkownik
Użytkownik

Jan Kraszewski pisze: 1 lis 2020, o 16:44
studentka_1 pisze: 1 lis 2020, o 16:021. Wykaż, że granica nie istnieje:
To na pewno taka granica? Bo nie bardzo widzę, czemu ta granica miałaby nie istnieć (i nie wynosić \(\displaystyle{ -\frac12}\)).

JK
Faktycznie, zmieniałam i przekopiowałam wzor z zadania 2..., poprawnie powinno byc:
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\rightarrow(-1,-1)}\frac{xy+x+y+1}{x+y+2}}\) tak to jest jak się człowiek spieszy :(

Dodano po 42 sekundach:
Jan Kraszewski pisze: 1 lis 2020, o 16:23
studentka_1 pisze: 1 lis 2020, o 16:02Przepraszam, że ułamki w takiej wersji, jednak system latex cos nie wyrabia :(
To nie \(\displaystyle{ \LaTeX}\) nie wyrabia, tylko Ty go źle używasz, w dodatku w jednym miejscu nie zamknęłaś tagów. Najprościej zwalić na biednego \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a... :evil:

JK
Przepraszam w takim razie ;)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2020, o 22:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

studentka_1 pisze: 1 lis 2020, o 22:44Faktycznie, zmieniałam i przekopiowałam wzor z zadania 2..., poprawnie powinno byc:
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\rightarrow(-1,-1)}\frac{xy+x+y+1}{x+y+2}}\) tak to jest jak się człowiek spieszy :(
Jak podstawisz \(\displaystyle{ s=x+1, t=y+1}\), to będziesz miała

\(\displaystyle{ \lim_{(s,t)\rightarrow(0,0)}\frac{st}{s+t}.}\)

Może będzie Ci łatwiej pokazać nieistnienie tej granicy.

JK
studentka_1
Użytkownik
Użytkownik

Jan Kraszewski pisze: 1 lis 2020, o 22:47
studentka_1 pisze: 1 lis 2020, o 22:44Faktycznie, zmieniałam i przekopiowałam wzor z zadania 2..., poprawnie powinno byc:
Jak podstawisz \(\displaystyle{ s=x+1, t=y+1}\), to będziesz miała

\(\displaystyle{ \lim_{(s,t)\rightarrow(0,0)}\frac{st}{s+t}.}\)

Może będzie Ci łatwiej pokazać nieistnienie tej granicy.

JK
Niestety dalej nie mam pomysłu :(
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Po tym podstawieniu rozważ np. ciągi punktów \(\displaystyle{ \left(0, \frac{1}{n}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{n}, -\frac{1}{n+1}\right)}\)
studentka_1
Użytkownik
Użytkownik

Premislav pisze: 2 lis 2020, o 05:27 Po tym podstawieniu rozważ np. ciągi punktów \(\displaystyle{ \left(0, \frac{1}{n}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{n}, -\frac{1}{n+1}\right)}\)
dziękuję serdecznie od razu lepiej :D
a czy może do 2 zadanka mogłabym dostac jakies wskazówki?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

W 2a) proponuję rozważyć ciągi punktów \(\displaystyle{ \left(0, \frac{1}{ n}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{n}, \frac{1}{n^{2}}\right)}\),
natomiast w 2b) zadziałają ciągi punktów \(\displaystyle{ \left(0, \frac{1}{n}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left(\frac{1}{n^{3}}, \frac{1}{n}\right)}\). Dzięki temu w obu podpunktach wykażesz, że granica w \(\displaystyle{ (0,0)}\) nie istnieje, ergo funkcje nie są ciągłe na całym \(\displaystyle{ \RR^{2}}\), bo nie są ciągłe w \(\displaystyle{ (0,0)}\) właśnie (żeby były ciągłe, wartość funkcji w \(\displaystyle{ (0,0)}\) musiałaby być równa granicy funkcji w tym punkcie, no ale skoro granica nie istnieje, to tak być nie może).
Ostatnio zmieniony 2 lis 2020, o 21:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ