Otoz mialem za zadanie obliczyc stala Plancka i prace wyjscia.
Korzystalem ze wzoru
h= a*e (a mialem dane z wykreu - nachylenie prostej, a e to stala \(\displaystyle{ e = 1,602 10^{-19}}\))
i
W = -b*e (b to bylo przeciecie z osia Y)
jak obliczyc do tego bledy metoda rozniczki zupelnej ??
z gory dzieki za odp.
pozdr
Do zapisywania wyrażeń matematycznych używaj LaTeX-a
luka52
Rozniczka zupelna ---> obliczenie bledu
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2007, o 14:21 przez Arizona, łącznie zmieniany 1 raz.
OK, to tak,
mozemy dyskutowac na podstawie stalej Plancka,
Jak juz wspomanilem korzystalem ze wzoru:
Wykres dotyczyl napiecia hamowania od czestotliwosci (ale to mniej wazne),
no i wykreslilem prosta! i za pomoca regresji liniowej mialem policzyc a i b w celu wyliczenia tej prostej.
Regresje liniowa policzyl mi program STATS --> tzn podal mi wlasnie a, wyliczyl b ! i jak juz mialem te 2 wartosci to moglem spokojnie z tego ladnego wzoru policzyc to moja stala Plancka !
Ale do rzeczy , teraz mam z tego wzoru obliczyc blad metoda rozniczki zupelnej.
Wywnioskowalem ze to moze byc po prostu h= |delta a | * e, z czego delta a to niepewnosc w wspolczynnika wychylenia (ta wartosc rowniez wyliczyl mi program STATS).
Innej metody nie widze......bo wlasnie w tym wzorze mam tylko 1 wartosc zmienna i jest to moje "a" i na dodatek to nie jest nic mierzone tylko ten wspolczynnik nachylenia.
Dobrze wnioskuje ze to tak ma byc ??
(ale namieszalem)
mozemy dyskutowac na podstawie stalej Plancka,
Jak juz wspomanilem korzystalem ze wzoru:
z tego a odczytywalem z wykresu i to bylo jak juz wspomnialem nachylenie prostej.h= a*e (a mialem dane z wykreu - nachylenie prostej, a e to stala e = 1,602 cdot 10^{-19})
Wykres dotyczyl napiecia hamowania od czestotliwosci (ale to mniej wazne),
no i wykreslilem prosta! i za pomoca regresji liniowej mialem policzyc a i b w celu wyliczenia tej prostej.
Regresje liniowa policzyl mi program STATS --> tzn podal mi wlasnie a, wyliczyl b ! i jak juz mialem te 2 wartosci to moglem spokojnie z tego ladnego wzoru policzyc to moja stala Plancka !
Ale do rzeczy , teraz mam z tego wzoru obliczyc blad metoda rozniczki zupelnej.
Wywnioskowalem ze to moze byc po prostu h= |delta a | * e, z czego delta a to niepewnosc w wspolczynnika wychylenia (ta wartosc rowniez wyliczyl mi program STATS).
Innej metody nie widze......bo wlasnie w tym wzorze mam tylko 1 wartosc zmienna i jest to moje "a" i na dodatek to nie jest nic mierzone tylko ten wspolczynnik nachylenia.
Dobrze wnioskuje ze to tak ma byc ??
(ale namieszalem)