[instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a

Regulamin, FAQ, ogłoszenia i inne.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2285
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

[instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a

Post autor: kuch2r »

Kurs \(\displaystyle{ \LaTeX-a}\)
1. Jak korzystać z \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a na forum...

Do składu wyrażeń matematycznych na forum matematyka.pl używamy języka \(\displaystyle{ \LaTeX}\). Oznacza, to że wszystkie wzory matematyczne należy umieszczać w całości w odpowiedniej strukturze kodu, który jest zaprezentowany poniżej:

Kod: Zaznacz cały

[latex]wyrażenie matematyczne[/latex]
W dalszej części kursu znajdziesz najczęściej używane komendy wraz z ich odpowiednia składnią, której stosowanie zwiększa czytelność postów zawierających treści matematyczne.

Ważne uwagi:
  1. \(\displaystyle{ \LaTeX}\) ignoruje prawie wszystkie odstępy (akceptuje pojedyncze spacje) oraz znaki końca linii; wszystkie odstępy we wzorach wynikają bądź z kontekstu, bądź z użycia specjalnych poleceń, takich jak: \, lub \quad (por. punkt https://www.matematyka.pl/latex.htm#2_12 .
  2. Puste linie są niedozwolone. Nie ma czegoś takiego, jak podział wzorów na akapity.
Istnieją też inne sposoby oznaczania tekstu, jako kod \(\displaystyle{ \LaTeX-a}\).
Oto one:
  • Można ograniczyć kod pomiędzy znaki \( tu kod latexa \). To forma kodu inline
  • Drugi sposób to ograniczenie kodu między znaki \[ tu kod latexa \]. Ten sposób z kolei daje efekt wyśrodkowania wzoru i wyświetlenia go w trybie display.
Przykłady:

\(\sum_{\substack{1\leq k\leq M\\r\left(k\right)>N}}u_{r\left(k\right)}\)

Kod: Zaznacz cały

\(\sum_{\substack{1\leq k\leq M\\r\left(k\right)>N}}u_{r\left(k\right)}\)
\[\sum_{\substack{1\leq k\leq M\\r\left(k\right)>N}}u_{r\left(k\right)}\]

Kod: Zaznacz cały

\[\sum_{\substack{1\leq k\leq M\\r\left(k\right)>N}}u_{r\left(k\right)}\]
2. Podstawowe komendy

2.1 Indeksy
  • Indeks górny: \(\displaystyle{ a^m}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]a^m[/latex]
  • Indeks dolny: \(\displaystyle{ a_{n}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]a_{n}[/latex]
  • Istnieje możliwość połączenia indeksu górnego z indeksem dolnym. Kolejność indeksów nie odgrywa roli.
    Przykład: \(\displaystyle{ a^{m}_{n}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]a^{m}_{n}[/latex]

2.2 Ułamki

\(\displaystyle{ \frac{licznik}{mianownik}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\frac{licznik}{mianownik}[/latex]

2.3 Pierwiastki
  • \(\displaystyle{ \sqrt{2x}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]\sqrt{2x}[/latex]
  • \(\displaystyle{ \sqrt[n]{2x}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]\sqrt[n]{2x}[/latex]
2.4 Operatory binarne
  • Działania dodawania jak i odejmowania są definiowane w naturalny sposób. Przykład: \(\displaystyle{ a+b-c=0}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]a+b-c=0[/latex]
  • Pozostałe operatory:
    \(\displaystyle{ \begin{array}{cccccccccccc}
    \cdot&\verb|\cdot|& &\div&\verb|\div|& &\times&\verb|\times|& & \circ&\verb|\circ| \\
    \vee&\verb|\vee|& &\wedge&\verb|\wedge|& &\cup&\verb|\cup| & & \cap& \verb|\cap|& \\
    \ast&\verb|\ast|& &\star&\verb|\star|& &\ominus&\verb|\ominus|& & \otimes& \verb|\otimes|& \\
    \bigvee&\verb|\bigvee|& &\bigwedge&\verb|\bigwedge|& &\underline{\vee}&\verb|\underline{\vee}| & &\oplus& \verb|\oplus| \\
    \odot&\verb|\odot|& &\diamond&\verb|\diamond|& &\setminus&\verb|\setminus|&
    \end{array}}\)
  • Przykłady:
    • \(\displaystyle{ x \cdot y = 0}\)

      Kod: Zaznacz cały

      [latex]x \cdot y = 0[/latex]
    • \(\displaystyle{ A \cap B = B \cap A}\)

      Kod: Zaznacz cały

      [latex]A \cap B = B \cap A[/latex]
    • \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x\in R} e^{x}>0}\)

      Kod: Zaznacz cały

      [latex]\bigwedge\limits_{x\in R} e^{x}>0[/latex]
2.5 Relacje
\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccccccccccc}
\le&\verb|\le|& &\not\le&\verb|\not\le|& &\ge&\verb|\ge|& & \not\ge& \verb|\not\ge|& &\\
\leqslant&\verb|\leqslant|& &\geqslant&\verb|\geqslant|& & \pm &\verb|\pm|& &\mp& \verb|\mp| &\\
\neq&\verb|\neq|& &\equiv&\verb|\equiv|& &\not\equiv&\verb|\not\equiv|& &\sim&\verb|\sim|\\
\not\sim& \verb|\not\sim|& &\simeq&\verb|\simeq|& &
\not\simeq&\verb|\not\simeq|& &\approx&\verb|\approx|& &\\
\not\approx&\verb|\not\approx|& & \subset& \verb|\subset|& &\subseteq&\verb|\subseteq|& &\supset& \verb|\supset|\\
\supseteq&\verb|\supseteq|& & \subsetneq&\verb|\subsetneq|& &\supsetneq&\verb|\supsetneq|& &\in& \verb|\in|\\
\notin&\verb|\notin|& &\ni& \verb|\ni| & & \parallel&\verb|\parallel|& & \perp& \verb|\perp|
\end{array}}\)
Przykłady:
  • \(\displaystyle{ x\parallel y}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]x\parallel y[/latex]
  • \(\displaystyle{ A\sim B}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]A\sim B[/latex]

2.6 Różne znaki
\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccccccccccc} \infty&\verb|\infty|& &\aleph&\verb|\aleph|& &\Re&\verb|\Re|& & \Im& \verb|\Im|\\ \ell&\verb|\ell|& &\angle&\verb|\angle|& &\partial&\verb|\partial|& & \nabla& \verb|\nabla|\\ \neg&\verb|\neg|& &\backslash&\verb|\backslash|& &\forall&\verb|\forall|& & \exists& \verb|\exists|\\ \ldots&\verb|\ldots|& &\ddots&\verb|\ddots|& &\vdots&\verb|\vdots|& & \prime& \verb|\prime|\\ \%&\verb|\%|& & \nmid& \verb|\nmid|& &\emptyset & \verb|\emptyset| \end{array}}\)
Przykłady:
  • \(\displaystyle{ \forall x\in R \quad x^{2}\geqslant 0}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]\forall x\in R \quad x^{2}\geqslant 0[/latex]
  • \(\displaystyle{ \Re (z)=a, \Im (z)=b, \ \bar{z}=a-ib}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]\Re (z)=a, \Im (z)=b, \ \bar{z}=a-ib[/latex]

2.7 Funkcje matematyczne

\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccccccccccc}
\sin&\verb|\sin|& &\cos&\verb|\cos|& &\tg&\verb|\tg|& & \ctg& \verb|\ctg|\\
\csc&\verb|\csc|& &\arcsin&\verb|\arcsin|& &\arccos&\verb|\arccos|& & \arctan& \verb|\arctan|\\
\sinh&\verb|\sinh|& &\cosh&\verb|\cosh|& &\coth&\verb|\coth|& & \sup& \verb|\sup|\\
\inf&\verb|\inf|& &\limsup&\verb|\limsup|& &\liminf&\verb|\liminf|& & \log& \verb|\log|\\
\lg&\verb|\lg|& &\ln&\verb|\ln|& &\exp&\verb|\exp|& & \det& \verb|\det|\\
\deg&\verb|\deg|& &\dim&\verb|\dim|& &\hom&\verb|\hom|& & \ker& \verb|\ker|\\
\max&\verb|\max|& &\min&\verb|\min|& & \arg& \verb|\arg|& &\nwd&\verb|\nwd|
\end{array}}\)
Przykłady:
  • \(\displaystyle{ \sin 2\pi=0}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]\sin 2\pi=0[/latex]
  • \(\displaystyle{ \ln (e)=1}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]\ln (e)=1[/latex]

2.7.1 Przystawanie modulo
  • \(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{11}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]a\equiv b \pmod{11}[/latex]
  • \(\displaystyle{ a\equiv_{11} b}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]a\equiv_{11} b[/latex]
2.8 Strzałki

\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccccccccccc} \leftarrow&\verb|\leftarrow|& &\gets&\verb|\gets|& &\rightarrow&\verb|\rightarrow|\\ \to& \verb|\to|& & \Leftarrow&\verb|\Leftarrow|& &\Rightarrow&\verb|\Rightarrow|\\ \longleftarrow&\verb|\longleftarrow|& & \longrightarrow& \verb|\longrightarrow|& & \Longrightarrow&\verb|\Longrightarrow|\\ \Longleftarrow&\verb|\Longleftarrow|& & \leftrightarrow&\verb|\leftrightarrow|& & \longleftrightarrow& \verb|\longleftrightarrow|\\ \implies& \verb|\implies| \end{array}}\)

2.8.1 Napis nad strzałką
Aby umieścić napis nad strzałką stosujemy poniższe komendy:
  • \(\displaystyle{ f(x) \xrightarrow{T_{[1,5]}} g(x)}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]f(x) \xrightarrow{T_{[1,5]}} g(x)[/latex]
  • \(\displaystyle{ X \xleftarrow{temp} Y}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]X \xleftarrow{temp} Y[/latex]
2.9 Nawiasy i ograniczniki

Najczęściej używane nawiasy w matematyce, to nawiasy okrągłe, kwadratowe oraz klamrowe. Poniżej znajdują się odpowiednio przykłady:
  • \(\displaystyle{ (a+b)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex](a+b)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}[/latex]
  • \(\displaystyle{ x\in [a,b]}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]x\in [a,b][/latex]
  • \(\displaystyle{ A=\{ x\in R:\quad x>0\}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]A=\{ x\in R:\quad x>0\}[/latex]
Dalsze przykłady:

\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccccccccccc} \langle&\verb|\langle|& &\rangle&\verb|\rangle|& &\lceil&\verb|\lceil|& & \rceil& \verb|\rceil|\\ \lfloor&\verb|\lfloor|& &\rfloor&\verb|\rfloor|& &\lbrace&\verb|\lbrace|& & \rbrace& \verb|\rbrace| \end{array}}\)

2.9.1 Skalowanie nawiasów

Aby nawiasy dopasowywały swoją wielkość do treści, którą otaczają, należy poprzedzić je odpowiednio przez \left lub \right

Przyklady:
  • \(\displaystyle{ \left\lfloor \frac{1}{x} \right\rfloor}\)

    Kod: Zaznacz cały

    \left\lfloor \frac{1}{x} \right\rfloor
  • \(\displaystyle{ \left\langle -1\frac{1}{2};5 \right\rangle}\)

    Kod: Zaznacz cały

    \left\langle -1\frac{1}{2};5 \right\rangle
  • \(\displaystyle{ \left\{ 1,\frac{1}{2},\frac{1}{3} \right\}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    \left\{ 1,\frac{1}{2},\frac{1}{3} \right\}
Inną metodą skalowania jest ustawienie jednej z góry zaprogramowanych wielkości nawiasów.
\(\displaystyle{ \Biggl(\biggl(\Bigl(\bigl((x)\bigr)\Bigr)\biggr)\Biggr)}\)
Kolejno od zewnatrz:

Kod: Zaznacz cały

\Biggl( \Biggr)
\biggl( \biggr)
\Bigl( \Bigr)
\bigl( \bigr)
()
2.10 Małe litery alfabetu greckiego

\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccccccccccc} \alpha&\verb|\alpha|& &\beta&\verb|\beta|& &\gamma&\verb|\gamma|& & \delta& \verb|\delta|\\ \epsilon&\verb|\epsilon|& &\varepsilon&\verb|\varepsilon|& &\zeta&\verb|\zeta|& & \eta& \verb|\eta|\\ \theta&\verb|\theta|& &\iota&\verb|\iota|& &\kappa&\verb|\kappa|& & \lambda& \verb|\lambda|\\ \mu&\verb|\mu|& &\nu&\verb|\nu|& &\xi&\verb|\xi|& & \omicron& \verb|\omicron|\\ \pi&\verb|\pi|& &\rho&\verb|\rho|& &\varrho&\verb|\varrho|& & \sigma& \verb|\sigma|\\ \varsigma&\verb|\varsigma|& &\tau&\verb|\tau|& &\upsilon&\verb|\upsilon|& & \phi& \verb|\phi|\\ \varphi&\verb|\varphi|& &\chi&\verb|\chi|& &\psi&\verb|\psi|& & \omega& \verb|\omega| \end{array}}\)

2.11 Wielkie litery alfabetu greckiego

\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccccccccccc} \Gamma&\verb|\Gamma|& &\Lambda&\verb|\Lambda|& &\Sigma&\verb|\Sigma|& & \Psi& \verb|\Psi|\\ \Delta&\verb|\Delta|& &\Xi&\verb|\Xi|& &\Upsilon&\verb|\Upsilon|& & \Omega& \verb|\Omega|\\ \Theta&\verb|\Theta|& &\Pi&\verb|\Pi|& &\Phi&\verb|\Phi| \end{array}}\)

2.12 Odstępy i kompozycja

\(\displaystyle{ \LaTeX}\) nie rozpoznaje znaków odstępu podczas kompilacji kodu. W celu umieszczenia spacji, bądź większego odstępu, zaleca się stosowanie poniższych kodów:
  • \(\displaystyle{ Ala ma kota}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]Ala ma kota[/latex]
  • \(\displaystyle{ Ala \ ma \ kota}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]Ala \ ma \ kota[/latex]
Znak spacji uzyskujemy za pomocą:

Kod: Zaznacz cały

[latex] \ [/latex]
W celu wprowadzenia całych zdań lub pojedynczych wyrazów można używać opcji:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\hbox{}[/latex]
\(\displaystyle{ |x|=x \hbox{ dla } x\geqslant 0}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]|x|=x \hbox{ dla } x\geqslant 0[/latex]
Inne rodzaje odstępów:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\quad[/latex]
Przed zastosowaniem:
\(\displaystyle{ \forall x\in R x^2\geqslant 0}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\forall x\in R x^2\geqslant 0[/latex]
Po zastosowaniu:
\(\displaystyle{ \forall x\in R\quad x^2\geqslant 0}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\forall x\in R\quad x^2\geqslant 0[/latex]
Większy odstęp można uzyskać stosując:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\qquad[/latex]
Jeżeli chcemy przejść do następnego wiersza, należy zastosować komendę:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\\[/latex]
Przykład:

\(\displaystyle{ wiersz1\\wiersz2}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]wiersz1\\wiersz2[/latex]
2.13 Kroje czcionek

\(\displaystyle{ \mathbb{ABC}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\mathbb{ABC}[/latex]
\(\displaystyle{ \mathcal{ABC}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\mathcal{ABC}[/latex]
\(\displaystyle{ \mathfrak{ABC}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\mathfrak{ABC}[/latex]
\(\displaystyle{ \mathrm{ABC}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\mathrm{ABC}[/latex]
\(\displaystyle{ \textbf{ABC}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\textbf{ABC}[/latex]
Przykład:

\(\displaystyle{ x\in \mathbb{N}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]x\in \mathbb{N}[/latex]
3. Granice

Aby uzyskać symbol granicy : \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} f(x)}\) należy wpisać:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\lim_{x\to\infty} f(x)[/latex]
Przykład:

\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \left(1+\frac{1}{n}\right)^{n}=e}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\lim_{n\to \infty} \left(1+\frac{1}{n}\right)^{n}=e[/latex]
4. Symbol Newtona

\(\displaystyle{ {n\choose k}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]{n\choose k}[/latex]
Drugi sposób:

\(\displaystyle{ \binom{n}{k}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\binom{n}{k}[/latex]
5. Sumy, iloczyny...

Suma
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{k} n}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\sum_{n=1}^{k} n[/latex]
\(\displaystyle{ \sum_{\substack{i > 1 \\ j > i}}}\)

Kod: Zaznacz cały

\sum_{\substack{i > 1 \\ j > i}}
Iloczyn
\(\displaystyle{ \prod_{n=0}^{k} n=0}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\prod_{n=0}^{k} n=0[/latex]
Suma mnogościowa
\(\displaystyle{ \bigcup_{s=1}^{n} A_s=A_{1}\cup A_{2}\cup \ldots \cup A_{n}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\bigcup_{s=1}^{n} A_s=A_{1}\cup A_{2}\cup \ldots \cup A_{n}[/latex]
Iloczyn mnogościowy
\(\displaystyle{ \bigcap_{s=1}^{n} A_s}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\bigcap_{s=1}^{n} A_s[/latex]
Chcąc uzyskać tylko symbole \(\displaystyle{ \sum}\),\(\displaystyle{ \prod}\),\(\displaystyle{ \bigcap}\),\(\displaystyle{ \bigcup}\) wystarczy wpisac odpowiednio:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\sum[/latex],[latex]\prod[/latex],[latex]\bigcap[/latex],[latex]\bigcup[/latex]
6. Dzielenie pisemne wielomianów

Aby otrzymac dzielenie pisemne, jak np.:

\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}(x^4 - 3x^3 + 3x^2 -4x + 3) & : & (x-1) = x^3 - 2x^2 + x -3\\
\underline{-x^4 + x^3} & & \\
\qquad -2x^3 + 3x^2 -4x +3 & & \\
\qquad \ \ \underline{2x^3 - 2x^2} & &\\
\qquad \qquad \qquad x^2 - 4x + 3 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{-x^2 + x} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad -3x + 3 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \ \ \underline{3x - 3} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad R = 0 & & \end{array}}\)


należy zapisać:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\begin{array}{lll}
(x^4 - 3x^3 + 3x^2 -4x + 3) & : & (x-1)  =  x^3 - 2x^2 + x -3 \\
\underline{-x^4 + x^3} & &  \\
\qquad -2x^3 + 3x^2 -4x +3 & & \\
\qquad \ \ \underline{2x^3 - 2x^2} & &\\
\qquad \qquad \qquad x^2 - 4x + 3 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{-x^2 + x}  & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad -3x + 3 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \ \ \underline{3x - 3} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad R = 0 & &
\end{array}[/latex]
Przez pewien stopień złożoności, powyższy zapis może na pierwszy rzut oka nie być od razu całkowicie zrozumiały. Przed rozpoczęciem "składania" dzielenia pisemnego polecamy przeanalizowanie punktów 2.12 oraz 9.

7. Całki

\(\displaystyle{ \int.}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\int[/latex]
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\int\limits_{0}^{1}[/latex]
Podobny efekt uzyskamy stosując:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\int_{0}^{1}[/latex]
\(\displaystyle{ \iint.}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\iint[/latex]
\(\displaystyle{ \iint_{D}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\iint_{D}[/latex]
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{2}^{4} (x+y) dx dy}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\int\limits_{0}^{1}\int\limits_{2}^{4} (x+y) dx dy[/latex]
\(\displaystyle{ \iiint.}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\iiint[/latex]
\(\displaystyle{ \oint.}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\oint[/latex]
Podstawienie:
\(\displaystyle{ \ldots \stackrel{ \substack{t = x^2 \\ dt = 2x\,dx} }{=} \ldots}\)

Kod: Zaznacz cały

\ldots \stackrel{ \substack{t = x^2 \\ dt = 2x\,dx} }{=}  \ldots
8. Wektory, linie oraz inne symbole nad/pod wyrażeniami

W celu uzyskania strzałki nad zmienną stosujemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\vec{}[/latex]
Przykład:
\(\displaystyle{ \vec{a}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\vec{a}[/latex]
Inną metodą jest zastosowanie polecenia:

Kod: Zaznacz cały

\overrightarrow{}
Przyklad:
\(\displaystyle{ \overrightarrow{abc}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\overrightarrow{abc}[/latex]
Jeżeli chcemy uzyskać kreskę pod lub nad wyrażeniem, wystarczy odpowiednio zastosować:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\underline[/latex]
lub

Kod: Zaznacz cały

[latex]\overline[/latex]
Przykłady:
\(\displaystyle{ \underline{abc}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\underline{abc}[/latex]
\(\displaystyle{ \overline{cde}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\overline{cde}[/latex]
Również można stosować nawiasy klamrowe pod\nad wyrażeniem:
\(\displaystyle{ n\cdot a=\underbrace{a+a+\ldots+a}_{n}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]n\cdot a=\underbrace{a+a+\ldots+a}_{n}[/latex]
\(\displaystyle{ a^{m}=\overbrace{a\cdot a\cdot \ldots a}^{m}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]a^{m}=\overbrace{a\cdot a\cdot \ldots a}^{m}[/latex]
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\overline{\overline{\Omega}}[/latex]
Inne przydatne symbole:
\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccccccccc} \hat{H} & \verb|\hat{H}| & & \tilde{H} & \verb|\tilde{H}| & & \dot{H} & \verb|\dot{H}| & & \check{H} & \verb|\check{H}| &\\ \widehat{H} &\verb|\widehat{H}| & & \widetilde{H} & \verb|\widetilde{H}| & & \ddot{H} & \verb|\ddot{H}| & & \breve{H} & \verb|\breve{H}| & \end{array}}\)
W celu umieszczenia wyrażenia nad innym wyrażeniem stosujemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\stackrel{}{}[/latex]
Przykład:

Zaznaczenie (nad znakiem równości) użycia reguły de l'Hospitala w obliczeniach:
\(\displaystyle{ \stackrel{[H]}{=}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\stackrel{[H]}{=}[/latex]
Do wstawienia wyrażenia poniżej innego służy komenda:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\mathop{}_{}[/latex]
Przykład:

Zaznaczenie przejścia do granicy ciągu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n+1} \mathop{\longrightarrow}_{n \to \infty} 0}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\frac{1}{n+1} \mathop{\longrightarrow}_{n \to \infty} 0[/latex]
Inne użyteczne zapisy:
\(\displaystyle{ \sum_{\begin{subarray}{c}1\leq k\leq N\\r\left(k\right)>N\end{subarray}}a_{r\left(k\right)}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\sum_{\begin{subarray}{c}1\leq k\leq N\\r\left(k\right)>N\end{subarray}}a_{r\left(k\right)}[/latex]
\(\displaystyle{ \sum_{\substack{1\leq k\leq M\\r\left(k\right)>N}}u_{r\left(k\right)}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\sum_{\substack{1\leq k\leq M\\r\left(k\right)>N}}u_{r\left(k\right)}[/latex]
9. Macierze, wyznaczniki

Jeśli wpiszemy następującą formułę:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right][/latex]
otrzymujemy: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right]}\)

Polecenie \\ powoduje przejście do nowego wiersza macierzy, zaś {ccc} oznacza centrowanie wyrażen w kolumnach macierzy, dostępne też jest wyrównanie do lewej {lll} lub wyrównanie do prawej {rrr}. Tyle ile kolumn posiada macierz należy tyle razy wpisać odpowiednią literkę w nawiasach klamrowych, czyli macierz o pięciu kolumnach wymaga wyrażenia {ccccc} itd.


Możemy także stosować krótszy zapis: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{bmatrix}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\begin{bmatrix} 1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{bmatrix}[/latex]
Wpisując:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\left|\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right|[/latex]
otrzymujemy wyznacznik macierzy: \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{array}\right|}\)

Lub też: \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{vmatrix}}\)

Kod: Zaznacz cały

[latex]\begin{vmatrix} 1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{vmatrix}[/latex]
10. Układy równań

Wpisując:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\begin{cases} ax+b=0\\cx^2+d=10\end{cases}[/latex]
otrzymujemy:\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+b=0\\cx^2+d=10\end{cases}}\)

Gdy istnieje potrzeba podania np. przedziałów lub innego tekstu, warto skorzystać z opcji tekstu oraz wyrównania (znak "&" wyrównuje tekst do jednego miejsca):

Kod: Zaznacz cały

[latex]\begin{cases} ax+b=0 &\text{dla } x \ge 0\\0 &\text{dla } x<0 \end{cases}[/latex]
otrzymujemy:\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+b=0 &\text{dla } x \ge 0\\0 &\text{dla } x<0 \end{cases}}\)

Istnieje alternatywny sposób zapisu układu równań:

Kod: Zaznacz cały

[latex]\left\{\begin{array}{l} 12x+3y+2z=0\\x+y-z=0\\7x+z=1 \end{array}\right\}[/latex]
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 12x+3y+2z=0\\x+y-z=0\\7x+z=1 \end{array}\right\}}\)


11. Tabele
Przykładowa tabela
  • \(\displaystyle{ \begin{array}{ccc}
    1 & 2 & 3 \\
    4 & 5 & 6 \\
    7 & 8 & 9 \\
    \end{array}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]\begin{array}{ccc}
    1 & 2 & 3 \\
    4 & 5 & 6 \\
    7 & 8 & 9 \\
    \end{array}[/latex]
Do opisu tabeli, tj. z ilu kolumn ma się składać sluży opcja {ccc} - trzy kolumny wyrównane do środka. Każda literka opisuje osobną kolumnę. Inne opcje to:
  • l - wyrównanie do lewej
  • c - wyrównanie do środka
  • r - wyrównanie do prawej
  • | - pionowa linia oddzieląjaca sąsiednie kolumny
Poziome linie odgradząjace wiersze wstawiamy za pomocą \hline.
Poniżej kilka prostych przykładów:
  • \(\displaystyle{ \begin{array}{rcl}
    a & b & c \\
    aa & bb & cc \\
    aaa & bb & ccc \\
    \end{array}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]\begin{array}{rcl}
    a & b & c \\
    aa & bb & cc \\
    aaa & bb & ccc \\
    \end{array}[/latex]
  • \(\displaystyle{ \begin{array}{|rc|c}
    \hline
    1 & 2 & 3 \\
    4 & 5 & 6 \\ \hline
    7 & 8 & 9 \\ \hline
    \end{array}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    [latex]\begin{array}{|rc|c} 
    \hline
    1 & 2 & 3 \\
    4 & 5 & 6 \\ \hline
    7 & 8 & 9 \\ \hline
    \end{array}[/latex]
12. Kolory
Zdefiniowane sa nastepujace nazwy kolorów:
\(\displaystyle{ \begin{array}{cccc}
\color{black}{tekst} & \verb|\color{black}{tekst}| & \color{red}{tekst} & \verb|\color{red}{tekst}| \\
\color{darkgray}{tekst} & \verb|\color{darkgray}{tekst}| & \color{green}{tekst} & \verb|\color{green}{tekst}| \\
\color{gray}{tekst} & \verb|\color{gray}{tekst}|& \color{blue}{tekst} & \verb|\color{blue}{tekst}| \\
\color{lightgray}{tekst} & \verb|\color{lightgray}{tekst}|& \color{cyan}{tekst} & \verb|\color{cyan}{tekst}| \\
\color{white}{tekst} & \verb|\color{white}{tekst}| & \color{magenta}{tekst} & \verb|\color{magenta}{tekst}| \\
& & \color{yellow}{tekst} & \verb|\color{yellow}{tekst}| \\
\end{array}}\)
Sposób uzycia to: \color{kolor}{ ... }, przyklad:

\(\displaystyle{ f(x) = \sin x, \; \color{blue}{\rm dla} \; x > 0}\)

Kod: Zaznacz cały

f(x) = \sin x, \; \color{blue}{\rm dla} \; x > 0
Dodatkowo istnieje możliwość zdefiniowania nowych kolorów. Można to zrobić podając:
  • wartości RGB, gdzie składowe wartości kolorów zmieniają się od 0 do 1. Służy do tego polecenie \definecolor{color}{rgb}{num1, num2, num3}. Przykład:
    \(\displaystyle{ \definecolor{rozowy1}{rgb}{0.858, 0.188, 0.478}
    {\rm\color{rozowy1}{tekst}}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    \definecolor{rozowy1}{rgb}{0.858, 0.188, 0.478}
    {\rm\color{rozowy1}{tekst}}
  • Innymi modelami kolorów, przy pomocy których możemy wskazać i zdefiniować kolor, są:
    • RGB: jako drugi parametr podajemy RGB, a w trzecim podajemy trzy liczby z zakresu 0-255
    • gray: tutaj, w trzecim parametrze podajemy jedną liczbę 0-1 odpowiadającą skali szarości
    Przykłady:

    \(\displaystyle{ \definecolor{kolor1}{RGB}{127, 127, 30}
    \color{kolor1}{tekst1}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    \definecolor{kolor1}{RGB}{127, 127, 30}
    \color{kolor1}{tekst1}
    \(\displaystyle{ \definecolor{szary1}{gray}{0.5}
    \color{szary1}{tekst3}}\)

    Kod: Zaznacz cały

    \definecolor{szary1}{gray}{0.5}
    \color{szary1}{tekst3}
Tak zdefiniowany kolor można używać w kodzie wewnątrz tagów [latex]...[/latex], gdzie kolor został zdefiniowany. Użycie go wewnątrz innych tagów [latex] jest możliwe, ale tylko w obrębie danego posta.


13. Makra


Poza standardowymi komendami \(\displaystyle{ \LaTeX--a}\), dostępne są również makra. Jest to zbiór komend zdefiniowanych na potrzeby Forum, które ułatwiają wprowadzanie wybranych symboli lub grup symboli. Lista dostępnych makr znajduje się poniżej:

\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccc}
\CC & \verb+\CC+ & \EE & \verb+\EE+ & \FF & \verb+\FF+ \\
\HH & \verb+\HH+ & \NN & \verb+\NN+ & \PP & \verb+\PP+ \\
\QQ & \verb+\QQ+ & \RR & \verb+\RR+ & \ZZ & \verb+\ZZ+ \\
\CCC & \verb+\CCC+ & \FFF & \verb+\FFF+ & \HHH & \verb+\HHH+ \\
\LLL & \verb+\LLL+ & \OOO & \verb+\OOO+ & \dd & \verb+\dd+ \\
\ddfrac{f}{x} & \verb+\ddfrac{}{}+ & \pfrac{f}{x} & \verb+\pfrac{}{}+ & \dint{_0^1 f(x)}{x} & \verb+\dint{}{}+ \\
\Res & \verb+\Res+ & \diag & \verb+\diag+ & \Int & \verb+\Int+ \\
\cl & \verb+\cl+ & \Fr & \verb+\Fr+ & \Lin & \verb+\Lin+ \\
\Conv & \verb+\Conv+ & \supp & \verb+\supp+ & \Map & \verb+\Map+
\end{array}}\)

14. Deklinacja rzeczownika latex

  • Mianownik: \(\displaystyle{ \LaTeX}\)
  • Dopełniacz: \(\displaystyle{ \LaTeX-a}\)
  • Celownik: \(\displaystyle{ \LaTeX-owi}\)
  • Biernik: \(\displaystyle{ \LaTeX}\)
  • Narzędnik: \(\displaystyle{ \LaTeX-em}\)
  • Miejscownik: \(\displaystyle{ \LaTeX-u}\)
  • Wołacz: \(\displaystyle{ \LaTeX}\)
Identycznie z odmianą słowa \(\displaystyle{ \LaTeX}\). Dopuszcza się opuszczenie myślnika.

Przykłady zapisu lub odmiany nieprawidłowej:


"Latecha" - spolszczenie nie używane
"Lateksa" - błąd fonetyczny
"kogo, czego? latex-u" - niepoprawny dopełniacz
Ostatnio zmieniony 5 lip 2018, o 13:00 przez yorgin, łącznie zmieniany 59 razy.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

[instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a

Post autor: bolo »

Wykorzystywanie tej instrukcji (również w postaci fragmentów) bez wcześniejszego uzgodnienia z autorem tego tematu lub administracją jest zabronione.
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez bolo, łącznie zmieniany 3 razy.
Zablokowany