Czarne dziury
Czarne dziury
Zle Cie zrozumialem. Szczerze to nie wiem czy ten problem mozna rozwiazac (tzn. stwierdzic czy czas jest ,,skwantowany' czy jego uplyw jest ciagly). Nie mozna przeciez zmierzyc czasu krotszego niz czas Plancka.
Pozdrawiam, GNicz
Pozdrawiam, GNicz
-
Gregsky
- Użytkownik

Czarne dziury
Z tym skwantowanym czasem to jest tak jak z filmem w kinie:
Wyświetlany jest w postaci 30 klatek na sekundę,a nam się wydaje że obraz jest płynny.Dlatego nigdy żadne urządzenia nie "zobaczą" "klatki" czasu.No ale jest takie przysłowie:
"nigdy nie mów nigdy".
Wyświetlany jest w postaci 30 klatek na sekundę,a nam się wydaje że obraz jest płynny.Dlatego nigdy żadne urządzenia nie "zobaczą" "klatki" czasu.No ale jest takie przysłowie:
"nigdy nie mów nigdy".
Czarne dziury
Kwantyzacja czasu nie zostala jeszcze potwierdzona. W dodatku nie wszyscy naukowcy sa jej przychylni.
Pozdrawiam, GNicz
Pozdrawiam, GNicz
Czarne dziury
W przypadku Kopernika to byla zupelnie inna sytuacja. Wtedy koscil narzucal swoje zdanie, a wiadomo jak konczyli ci ktorzy sie sprzeciwiali. Galileusz takze musial sie wyprzec swoich pogladow, a fakt zaobserwowania plam slonecznych tlumaczono niedoskonalosciami soczewek.
Pozdrawiam, GNicz
Pozdrawiam, GNicz
-
Dave
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Czarne dziury
No wlasnie jesli chodzi okopernika to kosciol i ludzie sie z nim nie zgadzali z zasady. a jesli chodzi o kwantyzacje czasu jest wiele za i przeciw(choc wiecej przeciw)
Czarne dziury
jak dla mnie to ta cała kwantyzacja czasu nie jest do osadzenia w realiach. 'czas nie płynie, tylko skacze' no cóż...
nawet dziesiątki tysiecy obliczeń [jeśli się takie ukaża, potwierdzające tą hipoteze]mnie do tego nie przekonają
nawet dziesiątki tysiecy obliczeń [jeśli się takie ukaża, potwierdzające tą hipoteze]mnie do tego nie przekonają
-
Nithhogg
- Użytkownik

Czarne dziury
Troszkę wyobraźni... nią można zdziałać wszystko...
Dla mnie ta kwantyzacja czasu jest równie prawdopodobna jak to że czas jest poprostu jednym z wymiarów.
Dla mnie ta kwantyzacja czasu jest równie prawdopodobna jak to że czas jest poprostu jednym z wymiarów.
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
to ze czas jest wymiarem to juz prawie potwierdzone i wiekszosc w to wierzy natomiast kwantyzacja czasu jest duzo bardziej kontrowersyjna ale zgadzam sie nithhogg, wyobraznia sie tu przydaje
Czarne dziury
o widze, ze rozmowa na kwantowa petlowa grawitacje zeszla;
kwantowanie czasu jest z pewnoscia kontrowersyjne, tak jak kwantowanie przestrzeni [podobnie, przestrzen nie jest ciagla, ale jest zlozona z takich malych granulek], lecz szczerze mowiac nie wiem co o tym myslec. Ale raczej jestem na tak
kwantowanie czasu jest z pewnoscia kontrowersyjne, tak jak kwantowanie przestrzeni [podobnie, przestrzen nie jest ciagla, ale jest zlozona z takich malych granulek], lecz szczerze mowiac nie wiem co o tym myslec. Ale raczej jestem na tak
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
mi jestduzo latwiej wyobrazic skantowana przestrzen niz czas. ja narazie nie wypowiadam sie ai na tak ani na nie, potrzebuje wiecej dowodow
Czarne dziury
wszystko super ale powaliłeś mnie granulowaną przestrzeniąMegus pisze: podobnie, przestrzen nie jest ciagla, ale jest zlozona z takich malych granulek
Czarne dziury
Na razie to mozna jedynie spekulowac na temat ,,kwantyzacji' czasu oraz przestrzeni. Nie ma zadnych dowodow na istnienie takich zjawisk, tak wiec osobiscie traktuje to jako nadinterpretacje wielkosci zwanych czasem i dlugoscia Plancka.
Pozdrawiam, GNicz
Pozdrawiam, GNicz