Czarne dziury

Dave
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Czarne dziury

Post autor: Dave »

Podyskutujmy o nich gdyz sa bardzo ciekawym zagadnieniem wspolczesnej fizyki.

czytalem gdzies ostatnio iz hawking przyznal sie do bledu, mianowicie w latach 70 stwierdzil iz po przejsciu a raczej wpadnieciu do czarnej dziury ginie wszelka informacja a razem z nia ginie mozliwosc odzyskaknia jej, a ostatnio stwierdzil iz jest to nieprawda poniewaz jak wiadomo czarne dziury promieniuja i sa w stanie "wypromieniowac" czesci tych utaconych informacji.

Zachecam do wklejania postow ze swoimi opiniami, refleksjami na tematczarnych dziur a takze do goracej dyskusji
Megus
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Post autor: Megus »

To zes teraz walnal temat porzadny dave - czarne dziury to wlasciwie cos co mnie interesuje aczkolwiek gorzej z wiedza na ich temat [z wiedza niepopularnonaukowa naturalnie].

Jak wspomniales o Hawkingu to od razu mi sie przypomnial zaklad tego znamienitego fizyka z innym dosc znanym fizykiem [wypadlo mi z pamieci nazwisko niestety] o istnienie czarnej dziury w ukladzie podwojnym Cygnus X-1. Hawking obstawial oczywiscie, ze czarna dziura tam wystepuje, ale nie to mnie rozbawilo - ten drugi fizyk, w razie gdyby wygral - mial dostac od Hawkinga roczna prenumerate ... "Penthouse"
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

hehe tym fizykiem nie byl przypadkiem roger penrose?
Megus
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

calkiem mozliwe - postaram sie sprawdzic jutro i jeszcze cos napisac
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

A nie zadziwia cie fakt iz czarna dziura wewnatrzczyli za horyzontem zdarzen posiada nieksonczona gestosc? potrafisz sobie to wyobrazic, bo ja nie
Megus
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Ja wlasciwie nigdy nie probowalem sobie zadnych nieskonczonych rzeczy wyobrazic - dla mnie to jedynie wartosci potrzebne w obliczeniach - bo rzeczywiscie wyobrazic sobie cos takiego latwo nie jest [sprobuj sobie wyobrazic nieskonczenie wiele wymiarow ].
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

racja wyobrazenie sobie rzeczy nieksonczonych nie jest latwe. jednak najbardziej uderza mnie gestosc, przeciez ona musi w koncu osiagnac poziom gdy atom jak przy atomie najcieśniej jak sie da i nie da rady jeszcze bardziej zwiekszyc gestosci
marshal
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Post autor: marshal »

tia... czarne dziury... faktycznie ciekawy temat...
tak sie spytam.. z ta gestascia nieskonczona to jest udowodniona sprawa czy tylko kolejna z hipotez... bo faktycznie brzmi to niewyobrazalnie...

spotkalem sie tez kiedys z opinia, byc moze z pogranicza sience fiction, ze czarne dziury to byc moze przejscia do innych wymiarow/wszechswiatow...
moze i to zahacza o lekka fantazje, ale ja bym tego miedzy bajki jeszcze nie wkladal...
Brutus75
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Post autor: Brutus75 »

dave pisze:racja wyobrazenie sobie rzeczy nieksonczonych nie jest latwe. jednak najbardziej uderza mnie gestosc, przeciez ona musi w koncu osiagnac poziom gdy atom jak przy atomie najcieśniej jak sie da i nie da rady jeszcze bardziej zwiekszyc gestosci
W przypadku czarnej dziury, a raczej mówiąc o osobliwości która znajduje się jej centrum, nie jest możliwe już mówienie o atomach. Co więcej nie jest możliwe mówienie o zwykłych prawach fizyki. O ile się bowiem nie mylę, to wielkość osobliwości jest porównywana do matematycznego punktu.
Megus
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

marshal: rzeczywiscie jest taka hipoteza, ze czarne dziury to swego przejscia do innych wymiarow, ale jeszcze nikt tego nie sprawdzil i mysle ze szybko to nie nastapi
marshal
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

no to musi byc ktos pierwszy...
Organizuje wyprawe do wnetrza dowolnie losowo wybranej czarnej dziury.. ktos chetny??

Juz mam odlozone 100 zl, czekam na wasze datki i oczywiscie szukam sponsorow :]
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Czarne dziury

Post autor: Arek »

A jak nie uzbierasz, to oddasz nam datki?
Czy zafundujesz sobię wyprawę w czarne dziury ludziej egzystencji

No, ale WIEDZ, że całkowicie popieram TWOJĄ ideę i uważam, że cel jest historyczny..., tylko co się stanie, jak za czarną dziura pojawi sie jakaś dwuwymiarowa przetrzeń bez upływu czasu?
marshal
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

co sie martwisz na zapas.... zawsze chialem byc plaszczakiem
sie cos wykombinuje... Polak potrafi

a co do datkow ... wszystkie wrzucam na konto, a jak nie wyjdzie to oczywiscie oddam... a z odsetek sie upije
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Racja brutus osobliwosc jest porwywnywana do matematycznego punktu. Sam nie wiem co trudniej sobie wyobrazic- nieskonczona gestosc czy moze brak czasteczek oraz jakichkolwiek sladow materii w osobliwosci?

Czxytalem tez ze zeby z ziemi powiedzmy zrobic czarna dziure trzeba by cale jej rozmiary innymi slowy cala ja wcisnac badz scisnacc do rozmiarow pileczki ping-pongowej, co wy na to? W tym wypadku jednak gestosc jest skonczona gdyz jesli czarne dziury powstaly to keidys jakas gwiazda musiala osiagnac taka gestosc, pytanie ile ta gestosc wynosi???
Cape
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Post autor: Cape »

Ja uważam że czarne dziury można wykorzystać jako "teleporty"? nie wiem jak to nazwać. Jeżeli porównać by jedną czarną dziurę do linii startu, a drugą do linii mety... załużmy że linia startu znajduje się gdzieś w pobliżu Ziemi (chociaż jest to niemożliwe), to gdzie byłaby linia mety? 10 lat świetlnych od naszej planety? 100? Jeżeli można by stworzyć komputer, który mógłby obliczać odległości między czarnymi dziurami można by go wykorzystać jako "mapę" po "autostradzie" po kosmosie.
ODPOWIEDZ