A={(x,y): xeR i yeR i 1/2x+1/3y>=1 }
B={(x,y): xeR i yeR i x^2+y^2=
Jak wyznaczyć zbiory ??
-
mateo19851
- Użytkownik

Jak wyznaczyć zbiory ??
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2004, o 23:07 przez mateo19851, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arek
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Jak wyznaczyć zbiory ??
No więc w przypadku B to koło o promieniu 2 o środku w [0,0]
A co do A, to chyba 1/2x+1/3x>=1 najfortunniejszym wyrażeniem nie jest... gdzie jest y?
Pozdr.
A co do A, to chyba 1/2x+1/3x>=1 najfortunniejszym wyrażeniem nie jest... gdzie jest y?
Pozdr.
-
mateo19851
- Użytkownik

Jak wyznaczyć zbiory ??
No tak , faktycznie niefortunnie sie pomyliłem
A co do tego koła , to w tym problem co mam z tym fantem zrobić ??
Czy można jakieś dokładniejsze rozwiązania do obu przypadków ??
A co do tego koła , to w tym problem co mam z tym fantem zrobić ??
Czy można jakieś dokładniejsze rozwiązania do obu przypadków ??
Jak wyznaczyć zbiory ??
A jakie masz polecenie? Spytales sie, co to za zbior to jest wlasnie wnetrze kola, jak ci podal Arek, w A jest to (zapewne - patrz przypis) polplaszczyzna lezaca ponad prosta (1/2)x + (1/3)y = 1mateo19851 pisze:A co do tego koła , to w tym problem co mam z tym fantem zrobić ??
Co to znaczy dokladniejsze rozwiazania? Bardziej szczegolowe?mateo19851 pisze:Czy można jakieś dokładniejsze rozwiązania do obu przypadków ??
Ogolnie to sie robi tak:
- pomijasz nierownosc, patrzysz, co to za "linia" opisywana rownaniem ( w pierwszym przypadku prosta (chyba, patrz przypis), w drugim okrag)
- Skoro ma byc nierownosc, to bedzie jedna z czesci plaszczyzny, na ktore dzieli "linia" znaleziona w pierwszym przypadku
- w razie watpliwosci podstawiamy sobie jakis punkt, zeby sie upewnic, czy to bedzie obszar "wewnatrz - "na zewnatrz", "wyzej" - "nizej"
[obiecany przypis] Nie wiem, czy zapis 1/2x+1/3y =1 traktowac jako:
(1/2)*x+(1/3)*y =1
czy tez:
1/(2x)+1/(3y) =1
w tym pierwszym przypadku jest to prosta (przecina OX w 3, OY w 2), a w drugim przypadku jest to hiperbola (funkcja homograficzna) y = (-2x)/(-x + 3) tutaj o homografiach:
- Arek
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Jak wyznaczyć zbiory ??
No właśnie ja też nie wiedziałem, jak tu interpretować...
Identycznie przecież, jak podała Yavien postępujesz, gdy masz nierówność jednej zmiennej. Tylko wtedy wiesz, że zbiór punktów, to jakieś przedziały w R. Identycznie będzie np. dla zbioru trójwymiarowego:
C={(x,y,z):xeR, yeR, zeR i x^2 + y^2 + z^2 =
Identycznie przecież, jak podała Yavien postępujesz, gdy masz nierówność jednej zmiennej. Tylko wtedy wiesz, że zbiór punktów, to jakieś przedziały w R. Identycznie będzie np. dla zbioru trójwymiarowego:
C={(x,y,z):xeR, yeR, zeR i x^2 + y^2 + z^2 =