Witam, jestem amatorem matematyki, chciałem dowiedzieć się czy moje matematyczne rozumowanie jest poprawne. Poziom podstawowy, niżej się nie da, wybaczcie.
Emisje CO2 ludzkiej aktywności, to około 1-3 %
Założenie :
Emisje CO2 naturalne to 99%
Emisje aktywności ludzkiej ( antropogeniczne ) to 1 %
CO2 jako gaz cieplarniany odpowiada za 1-30 % całego efektu cieplarnianego, pozostały efekt to para wodna.
Przyjmijmy że odpowiada za 10 % efektu cieplarnianego.
Wychodzi na to, że jeśli mamy w atmosferze 400 PPM, CO2, czyli 400 cząsteczek na milion cząsteczek powietrza, to jest wartość, która jest dzisiaj odnotowana, to spośród tych 400 cząsteczek, pochodzących ze źródeł naturalnych, człowiek odpowiedzialny jest jedynie za 4 cząsteczki CO2. Bo 400 cząsteczek, to są wszystkie cząsteczki, z czego 1 % emisji antropogenicznych, to będzie 4 cząsteczki ludzkich emisji.
I teraz całość CO2, jeśli zakładamy że ten jeden z gazów cieplarnianych odpowiada za 10 % całego efektu cieplarnianego, to obliczając wpływ tych 4 cząsteczek, okazuje się, że ludzkie emisje, odpowiedzialne są za jakąś jedną setną zmiany temperatury ziemi.
Czy moje rozumowanie mnie nie oszukuje ? Czy dałoby radę przedstawić to w sposób matematyczny ? Intuicyjnie czuje, że to prawda, ale to tylko intuicja matematyczna, a nie twarde obliczenia, bo nie wiem jak je wykonać. Czy zechciałby ktoś je poczynić ? Pozdrawiam
CO2 w procentach
-
ZelaznyHegemon
- Użytkownik