Układ dwumasowy

dziabong
Użytkownik
Użytkownik

Układ dwumasowy

Post autor: dziabong »

Witam.
Mam zadanie o następującej treści:

Suwak A o masie \(\displaystyle{ m_{1}}\) umocowany na sprężynie o stałej \(\displaystyle{ c}\) może przesuwać się po gładkiej poziomej prowadnicy. Do suwaka przymocowany jest na przegubie nieważki pręt o długości \(\displaystyle{ l}\) z umieszczoną na końcu skupioną masą \(\displaystyle{ m_{2}}\). Znaleźć częstości kołowe drgań układu.

Podzieliłem układ zastępując pręt siłą reakcji. Otryzmałem taki układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} m_{1} \ddot{x_{1}}=-c\dot{x_{1}}+R\sin(\varphi)\\ m_{2} \frac{d^{2}(x_{2}\sin(\varphi))} {dt^{2}} =R\sin(\varphi) \\ m_{2} \frac{d^{2}(x_{2}\cos(\varphi))} {dt^{2}} =R\cos(\varphi)-m_{2}g\end}\)

Gdzie \(\displaystyle{ x_{2}\cos(\varphi)}\) to ruch kulki w pionie, a \(\displaystyle{ x_{2}\sin(\varphi)}\) w poziomie.

Tylko, że to ciągle za mało. Potrzebna mi albo jeszcze jedna zależność, albo inny pomysł na podejście do zadania.

Z góry dziękuję.
Chromosom
Moderator
Moderator
Podziękował: 127 razy

Układ dwumasowy

Post autor: Chromosom »

Wystarczy wprowadzić dwie zmienne: \(\displaystyle{ x}\) - położenie klocka, oraz \(\displaystyle{ \phi}\) - kąt odchylenia kulki od kierunku pionowego.
dziabong
Użytkownik
Użytkownik

Układ dwumasowy

Widzę to, tylko nie bardzo umiem zamienić moje wyobrażenie o wpływie ruchu klocka na ruch kulki na konkretne równia. Widzę tylko, że to będzie ruch płaski.
Chromosom
Moderator
Moderator
Podziękował: 127 razy

Układ dwumasowy

Post autor: Chromosom »

Zgadza się - jest to ruch płaski. Wyobrażenie nie jest potrzebne - wystarczy ułożyć równania ruchu (najlepiej byłoby zastosować formalizm lagranżowski) i rozwiązać je.
dziabong
Użytkownik
Użytkownik

Układ dwumasowy

Chyba mam. Zakładam, że wychodząc z ruchu płaskiego równania powinny wyglądać tak:

\(\displaystyle{ \begin{cases} m_{1} \ddot{x_{1}}=-c\dot{x_{1}}+R\sin(\varphi)\\ m_{2} \ddot{x_{1}} =R\sin(\varphi) \\ I\ddot{\varphi}=m_{2}gl\end}\)

Mój tok rozumowania:

Ruchem unoszenia jest ruch suwaka zatem prędkość ruchu unoszenia to właśnie ruch suwaka. Ruch obrotowy to ruch dookoła mocowania pręta do suwaka, który odbywa się pod działaniem momentu siły bezwładności
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 20:18 przez dziabong, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Układ dwumasowy

Post autor: AiDi »

Moment siły bezwładności? A w którym układzie? Nie do końca tak jest, położenie, a więc i prędkość masy \(\displaystyle{ m_2}\) zależy od kąta wychylenia.
dziabong
Użytkownik
Użytkownik

Układ dwumasowy

Obawiam się, że już nic więcej nie wymyślę. Zapisałem tam moment siły bezwładności nie mając pomysłu na nic innego, uznając, że skoro ruch obrotowy jest w układzie związanym z suwakiem, który nie jest inercyjny, to występują siły bezwładności.
dziabong
Użytkownik
Użytkownik

Układ dwumasowy

Wiem, że podbijanie nie jest zbyt eleganckie, ale dość zależy mi na rozwiązaniu tego zadania. Mógłby ktoś podpowiedź co poprawić w układzie równań, który ostatecznie stworzyłem?
ODPOWIEDZ