Zdublowane parzystości
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3425 razy
Zdublowane parzystości
Wyznaczyć \(\displaystyle{ n}\) - ty wyraz ciągu \(\displaystyle{ 1, 2,2, 3, 4,4, 5, 6,6 , 7, 8,8, 9, ....}\).
-
arek1357
Re: Zdublowane parzystości
\(\displaystyle{ a_{1}=1}\)
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}+\left[ (n+1)^2 \mod 3\right] }\)
A funkcja tworząca to:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x+x^2}{(1-x)^2(1+x+x^2)} }\)
Dokonałem wielkiego odkrycia
Druga sprawa to pewna dychotomia można by rzec rozdwojenie jakie się nasuwa w tym poście:
występuje dodawanie typu:
\(\displaystyle{ x+y, x \in \ZZ, y \in \ZZ_{k}}\)
Czyli dodawanie z dwóch różnych parafii. Zaczyna więc iskrzyć, iskra prowadzi do detonacji potencjału twórczego, który nie omieszkam ukazać...
Wpadłem na pomysł, żeby wprowadzić pewną funkcję, która zaradziłaby tej dychotomii. Funkcję tę miałam nazwać Adopcją, która adoptuje elementy zbioru modulo do elementów całkowitych... Ale stwierdziłem, że skoro sam ją wymyśliłem powinienem nazwać ją swoją nazwą...
i nazwałem ją Arencją od Arka w skrócie Ar (nie mylić z arem). Teraz może ją zaprezentuję:
\(\displaystyle{ Ar: \ZZ_{n} \rightarrow \ZZ}\)
\(\displaystyle{ Ar(x)=x \in \ZZ}\)
To doniosłe odkrycie na pewno ktoś kiedyś należycie doceni i zamieni się to w gratyfikację pieniężną...
więc ten swój wzór można zapisać wreszcie prawidłowo tak:
\(\displaystyle{ a_{n+1} = a_{n}+ Ar\left[ (n+1)^2 \mod 3\right] }\)
Oczywiście funkcję tę można rozszerzać na wszelakie pierścienie ilorazowe i prowadzić zaawansowane badania nad nią...
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}+\left[ (n+1)^2 \mod 3\right] }\)
A funkcja tworząca to:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x+x^2}{(1-x)^2(1+x+x^2)} }\)
Dokonałem wielkiego odkrycia
Druga sprawa to pewna dychotomia można by rzec rozdwojenie jakie się nasuwa w tym poście:
występuje dodawanie typu:
\(\displaystyle{ x+y, x \in \ZZ, y \in \ZZ_{k}}\)
Czyli dodawanie z dwóch różnych parafii. Zaczyna więc iskrzyć, iskra prowadzi do detonacji potencjału twórczego, który nie omieszkam ukazać...
Wpadłem na pomysł, żeby wprowadzić pewną funkcję, która zaradziłaby tej dychotomii. Funkcję tę miałam nazwać Adopcją, która adoptuje elementy zbioru modulo do elementów całkowitych... Ale stwierdziłem, że skoro sam ją wymyśliłem powinienem nazwać ją swoją nazwą...
i nazwałem ją Arencją od Arka w skrócie Ar (nie mylić z arem). Teraz może ją zaprezentuję:
\(\displaystyle{ Ar: \ZZ_{n} \rightarrow \ZZ}\)
\(\displaystyle{ Ar(x)=x \in \ZZ}\)
To doniosłe odkrycie na pewno ktoś kiedyś należycie doceni i zamieni się to w gratyfikację pieniężną...
więc ten swój wzór można zapisać wreszcie prawidłowo tak:
\(\displaystyle{ a_{n+1} = a_{n}+ Ar\left[ (n+1)^2 \mod 3\right] }\)
Oczywiście funkcję tę można rozszerzać na wszelakie pierścienie ilorazowe i prowadzić zaawansowane badania nad nią...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

A co to ? I skąd się wzięło ?\(\displaystyle{ a_n=2\left\lfloor\frac n3\right\rfloor +1+\frac43\sin^2\frac{n\pi}{3}}\)
A może funkcja Arektmetycznaże skoro sam ją wymyśliłem powinienem nazwać ją swoją nazwą...
Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
uogólnienie na \(\displaystyle{ k}\) powtórzeń liczb parzystych...Zdublowane parzystości
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
Fuj...a4karo pisze: 29 paź 2023, o 12:56 Licząc od `n=0`
\(\displaystyle{ a_n=2\left\lfloor\frac n3\right\rfloor +1+\frac43\sin^2\frac{n\pi}{3}}\)
Na upartego, to każdą konstrukcję można zwinąć do krótkiego zwięzłego wzoru- tyle tylko, że jest to sprytne oszustwo; aby to zrobić, po prostu rozbudowujemy wzory, przyjmując pewne oznaczenia na dowolne elementy, które są tylko jednoznacznie wyznaczone, w sposób dowolny, rozbudowujemy oznaczenia, i na koniec prezentujemy to jednym zgrabnym wzorem- nie zmienia to jednak faktu, że wtedy taki wzór nie musi być elementarny- jest on po prostu schowany. Także wzory powinny być (pojęciowo) proste, tj. korzystające wyłącznie z elementarnych pojęć- inaczej jest to oszustwo pod postacią schowanego (co prawda może zwięzłego), ale ukrytego wzoru, gdyż jego treść pojęciowa wcale nie musi być prosta- także wzory muszą być (pojęciowo) proste.
Także ja ten ciąg zdefiniowałnbym po prostu jako (przyjmując, że zero jest liczbą naturalną, oraz oznaczając resztę z dzielenia liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) przez liczbę naturalną \(\displaystyle{ m \neq 0}\) jako: \(\displaystyle{ r _{n,m}}\)):
\(\displaystyle{ f\left( n\right)= \begin{cases} 2\left( \frac{n}{3} \right)+1, \hbox{ gdy } 3|n; \\ 2\left( \frac{n-r _{n,3} }{3}\right)+2, \hbox{ w przeciwnym przypadku.} \end{cases}}\)
A jak już bardzo chcemy wyrazić to jednym zgrabnym wzorem, to ja proponuję oznaczyć resztę z dzielenia liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) przez liczbę naturalną \(\displaystyle{ m \neq 0}\) jako: \(\displaystyle{ r _{n,m}}\), a następnie wprowadzić oznaczenie (dla liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\)):
\(\displaystyle{ x _{n}= \begin{cases} 2\left( \frac{n}{3} \right)+1, \hbox{ gdy } 3|n; \\ 2\left( \frac{n-r _{n,3} }{3}\right)+2, \hbox{ gdy } 3\not|n. \end{cases}}\)
I definiujemy ciąg \(\displaystyle{ f\left( n\right)}\) jednym zgrabnym wzorem, jako:
\(\displaystyle{ f\left( n\right)= x _{n}.}\)
Tyle.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
To pierwsze, to chyba wiesz. A ta ostatnia funkcja przyjmuje po kolei wartości `0,1,1,0,1,1,0,1,1,...`.mol_ksiazkowy pisze: 29 paź 2023, o 20:41A co to ? I skąd się wzięło ?\(\displaystyle{ a_n=2\left\lfloor\frac n3\right\rfloor +1+\frac43\sin^2\frac{n\pi}{3}}\)
-
arek1357
Ciekawa myśl nie do końca rozumiem rozwiń to bardziej...Na upartego, to każdą konstrukcję można zwinąć do krótkiego zwięzłego wzoru- tyle tylko, że jest to sprytne oszustwo;
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
A słyszałeś o znanych wzorach na \(\displaystyle{ n}\)-tą liczbę pierwszą?? Takie wzory (bo na upartego, to są takie), ale są one zupełnie niepraktyczne- gdyż aby sprawdzić czy \(\displaystyle{ 29}\) jest liczbą pierwszą zgodnie z jednym takim wzorem musielibyśmy czekać co najmniej kilka dni aż sprawdzi to bardzo szybki komputer...(jeśli dobrze pamiętam pewien artykuł z MMM-u). Także ja dziękuje za takie wzory...
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Kubuś, nie rozumiesz wzorku, to nie pisz, że głupi, że oszustwo, tylko zignoruj.
BTW, nie pomyślałeś kiedyś, że ta cała matematyka to jedno wielkie oszustwo
BTW, nie pomyślałeś kiedyś, że ta cała matematyka to jedno wielkie oszustwo
Ostatnio zmieniony 1 lis 2023, o 07:54 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie całej treści pod postem
Powód: cytowanie całej treści pod postem
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

elementarnych, czyli jakichTakże wzory powinny być (pojęciowo) proste, tj. korzystające wyłącznie z elementarnych pojęć-
Można też spróbować \(\displaystyle{ \lfloor \frac{n+2}{3} \rfloor - \lfloor \frac{n+1}{3} \rfloor }\) lub ciąg Fibonacciego modulo 2 itd.A ta ostatnia funkcja przyjmuje po kolei wartości
\(\displaystyle{ 0,1,1,0,1,1,0,1,1,....}\)
A jednak definicja "klamerkowa" - w niej trzeba (dla jakiegoś \(\displaystyle{ n}\) ) sprawdzać która formuła jest dla niej...w przeciwnym przypadku.
-
arek1357
Ja nawet o tym nie pomyślałem ja o tym wiem...nie pomyślałeś kiedyś, że ta cała matematyka to jedno wielkie oszustwo