\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \left( -1\right) ^{n+1} \cdot \frac{n-1}{ n^{2}+5 }}\)
Mi cały czas wychodzi, że on jest bezwzględnie zbieżny, a to podobno nie jest dobra odpowiedź.
Już nie mam pomysłów jak mam to rozwiązać, żeby było dobrze.
Wie ktoś jak rozwikłać tą zagadkę?
zbadać zbieżność i zbieżność bezwzględną szeregu
No ok, że jest zbieżny to udowodniłem dzięki twojej podpowiedzi. Teraz to muszę jeszcze zbadać zbieżność bezwzględną.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\left| \left( -1\right) ^{n+1} \cdot \frac{n-1}{ n^{2}+5 } \right|= \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n-1}{ n^{2} +5}}\)
Żeby to obliczyć to muszę to \(\displaystyle{ \frac{n-1}{ n^{2} +5}}\) przyrównać do czegoś chyba, tak?
\(\displaystyle{ \frac{n-1}{ n^{2} +5} \ge}\) tylko nie wiem co za wyrażenie mam tam wstawić żeby łatwo dało się policzyć, pomożesz jeszcze raz?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\left| \left( -1\right) ^{n+1} \cdot \frac{n-1}{ n^{2}+5 } \right|= \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n-1}{ n^{2} +5}}\)
Żeby to obliczyć to muszę to \(\displaystyle{ \frac{n-1}{ n^{2} +5}}\) przyrównać do czegoś chyba, tak?
\(\displaystyle{ \frac{n-1}{ n^{2} +5} \ge}\) tylko nie wiem co za wyrażenie mam tam wstawić żeby łatwo dało się policzyć, pomożesz jeszcze raz?
-
sushi
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
napisalem, ze zachowuje sie tak samo, wiec
a)jak szereg anharmoniczny jest zbiezny bezwzglednie to szereg Twoj tez;
b)jezeli szereg anharmoniczny jest zbiezny wzglednie, to Twoj tez jest zbiezny wzglednie \(\displaystyle{ ^*}\)
*- wybierz prawidlowa odpowiedz
a)jak szereg anharmoniczny jest zbiezny bezwzglednie to szereg Twoj tez;
b)jezeli szereg anharmoniczny jest zbiezny wzglednie, to Twoj tez jest zbiezny wzglednie \(\displaystyle{ ^*}\)
*- wybierz prawidlowa odpowiedz
Domyśliłem się, że on jest względnie zbieżny,
ale mam to udowodnić kryterium porównawczym, no i dlatego muszę coś wstawić w miejsce kropek ale nie wiem co
\(\displaystyle{ \frac{n-1}{n ^{2}+5 } \ge ...}\)
ale mam to udowodnić kryterium porównawczym, no i dlatego muszę coś wstawić w miejsce kropek ale nie wiem co
\(\displaystyle{ \frac{n-1}{n ^{2}+5 } \ge ...}\)
-
sathan
- Użytkownik

proponuje zastanowić się nad zastosowanie kryterium Leibniza zbieżności szeregu
Nie no nie ogarniam tego...
Chodzi mi o to że che wstawić coś takiego do tej nierówności, żebym mógł stwierdzić, że to co wstawię jest rozbieżne i wtedy na mocy kryterium porównawczego stwierdzić, że \(\displaystyle{ \frac{n-1}{ n^{2}+5 }}\) też jest rozbieżne-- 14 lis 2010, o 22:33 --Mogę to zrobić tak???
\(\displaystyle{ \frac{n-1}{ n^{2} +5} \ge \frac{1}{n}}\)
Chodzi mi o to że che wstawić coś takiego do tej nierówności, żebym mógł stwierdzić, że to co wstawię jest rozbieżne i wtedy na mocy kryterium porównawczego stwierdzić, że \(\displaystyle{ \frac{n-1}{ n^{2}+5 }}\) też jest rozbieżne-- 14 lis 2010, o 22:33 --Mogę to zrobić tak???
\(\displaystyle{ \frac{n-1}{ n^{2} +5} \ge \frac{1}{n}}\)