Witam mam prośbę co do pochodnych funkcji z takim obliczeniem :
\(\displaystyle{ f ft(x \right)= x^{3}+x+1}\)
\(\displaystyle{ f ft(x,y \right)=xy+ln ft(x+y \right)}\)
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Obliczenie pochodnych
- piotrek1718
- Użytkownik

- Posty: 147
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 37 razy
Obliczenie pochodnych
pierwsze:
\(\displaystyle{ f'(x) = 3x ^{2}+1}\)
a w drugim trzeba policzyć pochodne cząstkowe:
\(\displaystyle{ \frac{df}{dx}= y + \frac{1}{x+y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{df}{dy}= x + \frac{1}{x+y}}\)
Różniczka zupełna funkcji 2 zmiennych to suma pochodnych cząstkowych.
\(\displaystyle{ f'(x) = 3x ^{2}+1}\)
a w drugim trzeba policzyć pochodne cząstkowe:
\(\displaystyle{ \frac{df}{dx}= y + \frac{1}{x+y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{df}{dy}= x + \frac{1}{x+y}}\)
Różniczka zupełna funkcji 2 zmiennych to suma pochodnych cząstkowych.
-
snake1984
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 4 sty 2009, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WGM
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie pochodnych
Dziękuję ślicznie, a coś takiego
Znajdź równanie statycznej do wykresu funkcji w podanym punkcie:
\(\displaystyle{ f ft(x \right)= \sqrt{x}}\) w \(\displaystyle{ x_{0}=1}\) , \(\displaystyle{ x_{0}=2}\) , \(\displaystyle{ x_{0}=4}\)
Wyznacz ekstrema funkcji:
\(\displaystyle{ f ft(x \right)= \frac{ x^{2} }{ x^{2}-9 }}\)
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji:
\(\displaystyle{ f ft(x \right)= x^{3}-3x^{2}+6x-2}\), dziedzina: \(\displaystyle{ D=\langle-1,1\rangle}\)
Pozdrawiam.
Znajdź równanie statycznej do wykresu funkcji w podanym punkcie:
\(\displaystyle{ f ft(x \right)= \sqrt{x}}\) w \(\displaystyle{ x_{0}=1}\) , \(\displaystyle{ x_{0}=2}\) , \(\displaystyle{ x_{0}=4}\)
Wyznacz ekstrema funkcji:
\(\displaystyle{ f ft(x \right)= \frac{ x^{2} }{ x^{2}-9 }}\)
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji:
\(\displaystyle{ f ft(x \right)= x^{3}-3x^{2}+6x-2}\), dziedzina: \(\displaystyle{ D=\langle-1,1\rangle}\)
Pozdrawiam.
- piotrek1718
- Użytkownik

- Posty: 147
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 37 razy
Obliczenie pochodnych
zad. 2.
Trzeba policzyć 1sza pochodną:
\(\displaystyle{ f'(x) = \frac{-18x}{(x ^{2} -9) ^{2} }}\)
I należy narysować przebieg zmienności znaku f' (miejsca zerowe: x = 0, x=-3, x=3, ale 3, -3 nie nalezy do dziedziny).
\(\displaystyle{ f (x)_{max} \Leftrightarrow x=0}\)
\(\displaystyle{ f(0) = 0}\) i jest to ekstremum.
zad 3.
\(\displaystyle{ f'(x) = 3x ^{2}-6x+6}\)
delta mniejsza od 0, czyli funkcja f'(x) rośnie w całej dziedzinie.
Zatem:
\(\displaystyle{ f(x) _{min}=f(-1)=-12}\)
\(\displaystyle{ f(x) _{max}=f(1)=2}\)
Pierwsze zadanie: nie wiem co to jest równanie statycznej.
Trzeba policzyć 1sza pochodną:
\(\displaystyle{ f'(x) = \frac{-18x}{(x ^{2} -9) ^{2} }}\)
I należy narysować przebieg zmienności znaku f' (miejsca zerowe: x = 0, x=-3, x=3, ale 3, -3 nie nalezy do dziedziny).
\(\displaystyle{ f (x)_{max} \Leftrightarrow x=0}\)
\(\displaystyle{ f(0) = 0}\) i jest to ekstremum.
zad 3.
\(\displaystyle{ f'(x) = 3x ^{2}-6x+6}\)
delta mniejsza od 0, czyli funkcja f'(x) rośnie w całej dziedzinie.
Zatem:
\(\displaystyle{ f(x) _{min}=f(-1)=-12}\)
\(\displaystyle{ f(x) _{max}=f(1)=2}\)
Pierwsze zadanie: nie wiem co to jest równanie statycznej.