głupie pytanie na poziomie podstawówki ( sqrt(a^2+4) )

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

głupie pytanie na poziomie podstawówki ( sqrt(a^2+4) )

Post autor: Zielony »

Gdy Tylko uzyskam odpowiedź na to pytanie bez żadnych problemów pozwalam na skasowanie tego niezbyt wyniosłego topicu...

rozwiązwałem sobie pewne zadanko....
ale utknąłem w banalnym momencie

ile to jest ( sqrt(a^2+4) ) ?


AAAAAAAAA!!

nieuwieżycie, że z matury z majcy miałem......... 5!
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

głupie pytanie na poziomie podstawówki ( sqrt(a^2+4) )

Post autor: g »

to jest po prostu sqrt(a^2 + 4). mozesz to co najwyzej rozwinac w nieskonczony szereg, ale pewnie tego nie chcesz.
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

głupie pytanie na poziomie podstawówki ( sqrt(a^2+4) )

Post autor: Zielony »

no coś raczej niebardzo... hmmmmmmmm

jeszcze będę myśleł i Was też o to proszę! może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
Megus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 7 lip 2004, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Paris

głupie pytanie na poziomie podstawówki ( sqrt(a^2+4) )

Post autor: Megus »

Rozumiem, ze bardzo chcesz pozbyc sie tego pierwiastka, tak ?
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

głupie pytanie na poziomie podstawówki ( sqrt(a^2+4) )

Post autor: Zlodiej »

Raczej nie da sie usunąć tego pierwiastka chyba ze masz jakieś równanie to wtedy inna mowa. Mozesz dokłądniej napisać po co ci to ? w jakim zadaniu to wtedy być moze bedzie to mozliwe.
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

głupie pytanie na poziomie podstawówki ( sqrt(a^2+4) )

Post autor: Zielony »

dobra przyznaję się to wszystko przez to zadanie

Gościa-ludwikc@ludwikc.enon.pl


zacząłem je rozwiązywać i wypisałem sobie tak:
Obw:=a+a+a+2+c=8

z tw. pana Pitagorasa:
a^2 + 2^2 = c^2
a^2 + 4 = c
c=sqrt(a^2+4)

a+a+a+2+sqrt(a^2+4)=8
3*a + sqrt(a^2+2^2)=6
a + (sqrt(a^2+2^2))/3 = 2
...
...
no i kurcze(nie obrażając drobiu) przydałoby się jednak pozbyć tego pierwiastka...ale jak? próbowałem na różne sposoby...
no chyba, że poprostu jest na to zajco jakiś inny sposób?

ale i tak mi będzie chodzić po głowie ( i chodzi właśnie )
ten sqrt(a^2+4)

Jakieś sugestie?
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

głupie pytanie na poziomie podstawówki ( sqrt(a^2+4) )

Post autor: Skrzypu »

Robisz tak:

a + (sqrt(a^2+2^2))/3 = 2

(sqrt(a^2+2^2))/3 = 2 - a

Podnosisz obustronnie do kwadratu

(a^2+4)/9=4-4a+a^2

I teraz masz rówanie kwadratowego chyba sobie już powinieneś poradzić
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

głupie pytanie na poziomie podstawówki ( sqrt(a^2+4) )

Post autor: Zielony »

no i za to MISZCZU wielkie THX!
ODPOWIEDZ