Granice - tw. o 3 ciągach

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Gosik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 1 lis 2008, o 12:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Granice - tw. o 3 ciągach

Post autor: Gosik89 »

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} (\frac{1}{(n+1)!}+\frac{1}{(n+2)!}+...+\frac{1}{(2n)!})}\)
Awatar użytkownika
N4RQ5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 392
Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki/Wawa
Pomógł: 104 razy

Granice - tw. o 3 ciągach

Post autor: N4RQ5 »

\(\displaystyle{ \frac n {(n+1)!}>\left( \frac{1}{(n+1)!}+\frac{1}{(n+2)!}+...+\frac{1}{(2n)!} \right) > \frac n {2n!}}\)
A oba ciągi ograniczające zbiegają do 0.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2008, o 14:11 przez N4RQ5, łącznie zmieniany 1 raz.
Gosik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 1 lis 2008, o 12:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Granice - tw. o 3 ciągach

Post autor: Gosik89 »

A czy mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego tak a nie inaczej??
sednodna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 paź 2008, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ze wsi
Pomógł: 2 razy

Granice - tw. o 3 ciągach

Post autor: sednodna »

Wszystkich elementów ciągu jest n , ponieważ dąży od mianownik się zmienia od +1 do +n. Stąd, ograniczeniem górnym będzie n elementów skąd każdy będzie miał wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{(n+1)!}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{n}{(n+1)!}}\) . Ograniczeniem dolnym będzie n elementów skąd każdy będzie miał wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{(2n)!}}\), czyli \(\displaystyle{ \frac{n}{(2n)!}}\). [oczywiste jest, że im większy mianownik tym mniejsza liczba]

Obliczasz granicę dla \(\displaystyle{ \frac{n}{(2n)!}}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{(n+1)!}}\) . Okazuje się, że obie wynoszą 0. Ponieważ ciąg rozpatrywany znajdował się pomiędzy ciągami założonymi, więc tym bardziej musi być zbieżny do 0.
ODPOWIEDZ