na cwiczeniach z analizy gościu postawił problem:
policzyc granice takiego czegoś korzystając z rozwinięcia w szereg MacLaurina:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to }(\sin \frac{1}{x}+\cos \frac{1}{x} )^{x}}\)
jak to robię z Hospitaleta to bez problemu wychodzi e
ale jak mam to zrobic z tym szeregiem?
ma ktoś jakiś pomysł?
granica f-cji: rozwinięcie w MacLaurina
-
Fibik
- Użytkownik

- Posty: 980
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 75 razy
granica f-cji: rozwinięcie w MacLaurina
podstaw: z = 1/x
teraz rozwiń sinz i cosz w szereg, dodaj te dwa szeregi - wyjdzie tam coś w stylu:
1 + z + o(z^2), a tu już nie ma co robić...
teraz rozwiń sinz i cosz w szereg, dodaj te dwa szeregi - wyjdzie tam coś w stylu:
1 + z + o(z^2), a tu już nie ma co robić...
