podobieństwo
- robert179
- Użytkownik

- Posty: 441
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
podobieństwo
W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej. Oblicz stosunek odcinków, na jakie wysokość dzieli przeciwprostokątną. Może mi ktoś pomóc z tym zadaniem?
-
tommik
- Użytkownik

- Posty: 277
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
- Pomógł: 47 razy
podobieństwo
Wysokość oznaczmy przez h.
P=x�
P=x√5h/2
x= √5h/2
h=2x/√5
Teraz tylko Pitagoras
a� +4x�/5=x�
b� +4x�/5=4x�
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\sqrt{\frac{\frac{1}{5}}{\frac{16}{5}}}=\sqrt{\frac{1}{16}}=\frac{1}{4}}\)
Ale sprawdź jeszcze.
P=x�
P=x√5h/2
x= √5h/2
h=2x/√5
Teraz tylko Pitagoras
a� +4x�/5=x�
b� +4x�/5=4x�
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\sqrt{\frac{\frac{1}{5}}{\frac{16}{5}}}=\sqrt{\frac{1}{16}}=\frac{1}{4}}\)
Ale sprawdź jeszcze.