Twierdzenie cosinusów i sinusów

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
black_ozzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 cze 2005, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 2 razy

Twierdzenie cosinusów i sinusów

Post autor: black_ozzy »

Mam pytanie jak udowodnić te twierdzenia?? Wiem że cosinusów można z iloczynu skalarnego, ale coś mi nie wychodzi. A tw. sin. to nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 9 lip 2005, o 18:26 przez black_ozzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Twierdzenie cosinusów i sinusów

Post autor: Skrzypu »

Oznacz boki trójkąta przez \(\displaystyle{ A,B,C}\) i kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) jako \(\displaystyle{ \alpha}\)

\(\displaystyle{ \vec{BC}=\vec{AC}-\vec{AB}}\)

\(\displaystyle{ \left( \vec{BC} \right) ^2= ft( \vec{AC} - \vec{AB} \right)^2}\)

\(\displaystyle{ \left( \vec{BC} \right) ^2= ft( \vec{AC} \right)^2 + ft( \vec{AB} \right)^2 -2 \vec{AC} \circ \vec{AB}}\)

\(\displaystyle{ a^2=b^2+c^2-2bc \cos }\)



Twierdzenie sinusów

Narysuj trójkąt wpisany w okrąg, oznaczenia jak wyżej, środek okręgu \(\displaystyle{ O}\)

Kąt \(\displaystyle{ BOC=2 }\), trójkąt BOC jest równoramienny, więc kąt \(\displaystyle{ COD=\frac12 BOC=\alpha}\), trójkąt BOD jest prostokątny, wyznaczmy sobie sinus kąta alfa

\(\displaystyle{ \sin =\frac{{a \over 2}}{R}}\) czyli \(\displaystyle{ {a \over \sin }=2R}\)
Awatar użytkownika
black_ozzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 cze 2005, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 2 razy

Twierdzenie cosinusów i sinusów

Post autor: black_ozzy »

thx
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

Twierdzenie cosinusów i sinusów

Post autor: _el_doopa »

cosinusów przez c błagam
Awatar użytkownika
black_ozzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 cze 2005, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 2 razy

Twierdzenie cosinusów i sinusów

Post autor: black_ozzy »

poprawiłem:)
ODPOWIEDZ