Twierdzenie cosinusów i sinusów
- black_ozzy
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Mam pytanie jak udowodnić te twierdzenia?? Wiem że cosinusów można z iloczynu skalarnego, ale coś mi nie wychodzi. A tw. sin. to nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 9 lip 2005, o 18:26 przez black_ozzy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Skrzypu
- Użytkownik

Oznacz boki trójkąta przez \(\displaystyle{ A,B,C}\) i kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) jako \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ \vec{BC}=\vec{AC}-\vec{AB}}\)
\(\displaystyle{ \left( \vec{BC} \right) ^2= ft( \vec{AC} - \vec{AB} \right)^2}\)
\(\displaystyle{ \left( \vec{BC} \right) ^2= ft( \vec{AC} \right)^2 + ft( \vec{AB} \right)^2 -2 \vec{AC} \circ \vec{AB}}\)
\(\displaystyle{ a^2=b^2+c^2-2bc \cos }\)
Twierdzenie sinusów
Narysuj trójkąt wpisany w okrąg, oznaczenia jak wyżej, środek okręgu \(\displaystyle{ O}\)
Kąt \(\displaystyle{ BOC=2 }\), trójkąt BOC jest równoramienny, więc kąt \(\displaystyle{ COD=\frac12 BOC=\alpha}\), trójkąt BOD jest prostokątny, wyznaczmy sobie sinus kąta alfa
\(\displaystyle{ \sin =\frac{{a \over 2}}{R}}\) czyli \(\displaystyle{ {a \over \sin }=2R}\)
\(\displaystyle{ \vec{BC}=\vec{AC}-\vec{AB}}\)
\(\displaystyle{ \left( \vec{BC} \right) ^2= ft( \vec{AC} - \vec{AB} \right)^2}\)
\(\displaystyle{ \left( \vec{BC} \right) ^2= ft( \vec{AC} \right)^2 + ft( \vec{AB} \right)^2 -2 \vec{AC} \circ \vec{AB}}\)
\(\displaystyle{ a^2=b^2+c^2-2bc \cos }\)
Twierdzenie sinusów
Narysuj trójkąt wpisany w okrąg, oznaczenia jak wyżej, środek okręgu \(\displaystyle{ O}\)
Kąt \(\displaystyle{ BOC=2 }\), trójkąt BOC jest równoramienny, więc kąt \(\displaystyle{ COD=\frac12 BOC=\alpha}\), trójkąt BOD jest prostokątny, wyznaczmy sobie sinus kąta alfa
\(\displaystyle{ \sin =\frac{{a \over 2}}{R}}\) czyli \(\displaystyle{ {a \over \sin }=2R}\)
- black_ozzy
- Użytkownik

- black_ozzy
- Użytkownik