Odcinek najmniejszej długości

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Słaby

Odcinek najmniejszej długości

Post autor: Słaby »

Boki trójką ta mają długości a=4, b=5, c=6 znaleźć odcinek o najmniejszej długości, który dzieli ten trójkąt na dwie części o jednakowych polach.

Jak sie zabrać za to zadanie? Od czego zacząć?
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

Odcinek najmniejszej długości

Post autor: Aura »

Jeśli Cię to usatysfakcjonuje, to podam gotowy wzór na długość środkowej łączacej środek najdłuższego boku z przeciwległym wierzchołkiem.
\(\displaystyle{ x=\frac{\sqrt{2(b^{2}+c^{2})-a^{2}}}{2}}\), gdzie
a=6, b=5, c=4.

W przybliżeniu będzie to 3,4
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Odcinek najmniejszej długości

Post autor: g »

z tym ze to nie jest ten odcinek o ktory chodzi.
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

Odcinek najmniejszej długości

Post autor: Aura »

no to sorry
więc o który odcinek chodzi?
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Odcinek najmniejszej długości

Post autor: g »

o rownolegly do wysokosci opuszczonej na najdluzszy bok i dzielacy trojkat na dwie figury o tych samych polach. bedzie on naturalnie krotszy od tejze srodkowej.
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Odcinek najmniejszej długości

Post autor: W_Zygmunt »


Ze wzoru Herona obiczamy pole
\(\displaystyle{ P_{\bigtriangleup }\,=\,\sqrt{ p\cdot (p - a)(p - b)(p - c) }}\)
Z tw. cosinusów mozemy wsnaczyć cosinus
\(\displaystyle{ a^{2}\,=\,b^{2} + c^{2} - 2\cdot b\cdot c\cdot \cos(\alpha )}\)
Znając cosinus obliczmy sinus
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot P_{\bigtriangleup }\,=\,\frac{1}{2}\cdot x\cdot y\cdot \sin(\alpha )}\)
W ten sposób mamy zależność między x i y.
I teraz stosując tw. cosinusów do małego trójkąta .
\(\displaystyle{ d^{2}\,=\,x^{2} + y^{2} - 2\cdot x\cdot y\cdot \cos(\alpha )}\)
Przy pomocy pochodnej wyliczymy d.
Oczywiście, takie rozumowanie powinniśmy zastosować do każdego z boków. Ale wydaje się naturalne,
że odcinek szukany nie będzie miał punktów wspólnych z najkrótszym odcinkiem.
Mnie wyszło
\(\displaystyle{ d\,=\,\frac{\sqrt{ 30 }}{2}}\)
ODPOWIEDZ