stosunek pol dwoch trojkatow
-
epimeteusz
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 1 lis 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 4 razy
stosunek pol dwoch trojkatow
przez wierzcholek A trojkata rownobocznego ABC poprowadzono prosta ktora podzielila ten trojkat na dwa trojkaty. Oblicz stosunek pol tych trojkatow, jesli ta prost tworzy z bokiem AB kat o mierze β
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
stosunek pol dwoch trojkatow
niech prosta przecina bok CB w punkcie D
bok AB ma dlugosc a i jest niezalezny od kata alpha
w trojkacie ABD kazdy kat jest ustalony wiec z tw sinusow mozesz policzyc dlugosc AD
pole trojkata ABC policzysz z wzoru \(\displaystyle{ =\frac{1}{2}|AB||AD|\sin(\alpha)}\)
bok AB ma dlugosc a i jest niezalezny od kata alpha
w trojkacie ABD kazdy kat jest ustalony wiec z tw sinusow mozesz policzyc dlugosc AD
pole trojkata ABC policzysz z wzoru \(\displaystyle{ =\frac{1}{2}|AB||AD|\sin(\alpha)}\)