suma liczb dwucyfrowych...

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

suma liczb dwucyfrowych...

Post autor: Ewcia »

oblicz sume wszystkich liczb dwucyfrowych ,ktore przy dzieleniu przez 5 daja reszte 3 ( nie wiem czy dobrze mi sie wydaje ale to jest chyba tylo 15 ,wiec taki bedzie wynik ..?? )
droopy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
Pomógł: 2 razy

suma liczb dwucyfrowych...

Post autor: droopy »

dają resztę 3 to ozncza, że można je zapisać jako 5n+3, gdzie n jest Naturalne
więc: 3, 8, 13, 18, 23, 28 ...
i tak kminię: zapisać jako ciąg arytmetyczny i na sumę 19 (bo 5n+3
Ostatnio zmieniony 18 maja 2005, o 22:36 przez droopy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

suma liczb dwucyfrowych...

Post autor: Tomasz Rużycki »

Najmniejsza -> 13
Największa -> 98

r=5


Dalej sobie poradzisz:)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

suma liczb dwucyfrowych...

Post autor: Aura »

Ja naliczyłam 18 takich liczb. 13, 18, 23, 28, ...., 93, 98.
A suma wynosi 999.
droopy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
Pomógł: 2 razy

suma liczb dwucyfrowych...

Post autor: droopy »

aaa, dwucyfrowe tylko... niedoczytałem
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

suma liczb dwucyfrowych...

Post autor: Tomasz Rużycki »

Aura, dokładnie:)

Napisze, jak bym to 'zapisał' :)

Niech a_n oznacza ostatni wyraz naszego ciągu, a a_1 pierwszy.

\(\displaystyle{ 98=13+(n-1)5}\), z własności ciągu arytmetycznego.

n=18

Wystarczy teraz wstawić po prostu do wzoru na sumę ciągu arytmetycznego:

\(\displaystyle{ s_n=\frac{13+98}{2}\cdot 18=999}\)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ