ciąg- zadanie tekstowe
-
grzegorz475
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz
ciąg- zadanie tekstowe
do obsługi na przyjęciu weselnym zatrudniono dwóch kelnerów. kelnerzy otrzymali za pierwszą godzinę pracy 10zł. a za każdą następną godzinę młodszy otrzymał o 5zł więcej a starszy o 10zł więcej niż za poprzednią. trzy wypłacier okazało się starszy kelner otrzymał o 60% więcej niż młodszy. ile godzin trwało przyjęcie ?. ile zarobił każdy z kelnerów?
- Comma
- Użytkownik

- Posty: 557
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
ciąg- zadanie tekstowe
n - czas trwania przyjęcia
młodszy zarobił \(\displaystyle{ S_{n}=\frac{20+5n-5}{2}\cdot n}\)
natomiast starszy \(\displaystyle{ S_{n}=\frac{20+10n-10}{2}\cdot n}\)
pozostaje rozwiązać równanie z jedna niewiadomą:
\(\displaystyle{ 1,6 \frac{20+5n-5}{2}\cdot n = \frac{20+10n-10}{2}\cdot n}\)
wychodzi chyba n=7
pierwszy kelner dostał 175, a starszy 280
młodszy zarobił \(\displaystyle{ S_{n}=\frac{20+5n-5}{2}\cdot n}\)
natomiast starszy \(\displaystyle{ S_{n}=\frac{20+10n-10}{2}\cdot n}\)
pozostaje rozwiązać równanie z jedna niewiadomą:
\(\displaystyle{ 1,6 \frac{20+5n-5}{2}\cdot n = \frac{20+10n-10}{2}\cdot n}\)
wychodzi chyba n=7
pierwszy kelner dostał 175, a starszy 280