Wykaż nierówność w trójkącie

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Norbertus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 maja 2005, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polkowice

Wykaż nierówność w trójkącie

Post autor: Norbertus »

Udowodnij, że:

\(\displaystyle{ h_1+h_2+h_3\geq 9r}\), gdzie h1, h2, h3 to wysokości trójkąta, a r to promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.








Edit by: c[Oo]?! temat nie regulaminowy, ten poprawiam bo to twój 1 post
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Wykaż nierówność w trójkącie

Post autor: Zlodiej »

Wiemy, że pole trójkąta wyraża sie wzorem:

\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}h_1a=\frac{1}{2}h_2b=\frac{1}{2}h_3c}\)

\(\displaystyle{ h_1+h_2+h_3=2P(\frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c})}\)

Wiemy, że P=pr czyli mamy:

\(\displaystyle{ 2P(\frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c})=r(a+b+c)(\frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c})}\)

Wystarczy pokazać, że:

\(\displaystyle{ (a+b+c)(\frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c})\geq 9}\)

Mnożysz i masz:

\(\displaystyle{ a^2b+bc^2+a^2c+b^2c+ab^2+ac^2\geq 6abc}\)

To jest już nierówność Muirheada (nie wiem jak się to pisze, ale czyta Myrcheda) ...

A dla mniej wtajemniczonych to mozna przenieść 6abc na lewą strone i powstaje:

\(\displaystyle{ b(a-c)^2+a(b-c)^2+c(a-b)^2\geq 0}\)


PS. To nawet nie jest ten dział ... Przenosze
ODPOWIEDZ