zależność w ciągu geometrycznym

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
basia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oświęcim
Podziękował: 2 razy

zależność w ciągu geometrycznym

Post autor: basia »

W ciągu geometrycznym \(\displaystyle{ a_{k}=m}\), \(\displaystyle{ a_{l}=n}\). Znaleźć \(\displaystyle{ a_{p}}\).
Jaka tu może być zależność? Najprostsza to chyba kolejne literki alfabetu ale troche to bez sensu.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

zależność w ciągu geometrycznym

Post autor: Tomasz Rużycki »

Skorzystaj z własności ciągu geometrycznego \(\displaystyle{ a_n=a_1\cdot q^{n-1}}\), \(\displaystyle{ a_n=a_2\cdot q^{n-2}}\) itp... Wyznacz q w zależności od \(\displaystyle{ a_k}\) i \(\displaystyle{ a_l}\). Bez straty ogólności możesz sobie założyć, że k
ODPOWIEDZ