Wklęsłość i wypukłość funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
antalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 31 paź 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: osw
Pomógł: 3 razy

Wklęsłość i wypukłość funkcji

Post autor: antalek »

Witam,
mam problem z zadaniami, w których należy zbadać wklęsłości.wypukłości funkcji oraz wyznaczyć punkty przegięcia...

\(\displaystyle{ y= ft( x^{2} +1 \right) e ^{x}}\)

próbowałam to zrobić i wyszło mi coś takiego:

\(\displaystyle{ y'=2xe^{x}+ ft( x^{2} +1\right) e^{x}}\)
\(\displaystyle{ y'=e^{x} ft( x^{2}+2x+1 \right)}\)

\(\displaystyle{ y''= e^{x} ft( x^{2}+2x+1 \right) + e^{x} ft(2x+2 \right)}\)
\(\displaystyle{ y''= e^{x} ft( x^{2} +4x+3\right)}\)
No i dalej nie wiem jak to ruszyć...oczywiście jeśli robię dobrze:D

i jeszcze jeden przykład:
\(\displaystyle{ y= e^{arc tg x}}\)

Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź... w niedzielę kolokwium:/

[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 21:58 ]
Znajdzie się ktoś pomocny z odrobiną wolnego czasu?:D
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2500
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Wklęsłość i wypukłość funkcji

Post autor: M Ciesielski »

punkt przegięcia funkcji f(x) to miejsce zerowe f'(x), więc \(\displaystyle{ y=(x^2+1)\cdot e^x}\) posiada punkt przegięcia w miejscu zerowym \(\displaystyle{ y''=e^x\cdot (x^2+4x+3).}\)

\(\displaystyle{ e^x\cdot (x^2+4x+3) = 0 x=-1 x=-3.}\)

Drugie współrzędne tych punktów obliczysz podstawiając pierwsze do wzoru funkcji pierwotnej.
antalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 31 paź 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: osw
Pomógł: 3 razy

Wklęsłość i wypukłość funkcji

Post autor: antalek »

Hm a ten drugi przykład dałoby radę?
_ludolfina_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 paź 2007, o 20:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stad
Pomógł: 1 raz

Wklęsłość i wypukłość funkcji

Post autor: _ludolfina_ »

baQs pisze:punkt przegięcia funkcji f(x) to miejsce zerowe f'(x)
To nie jest prawdą

Punkt przegięcia jest wtedy gdy istnieje argument dla którego druga pochodna przyjmuje wartość zero i druga pochodna zmienia swoj znak w tym punkcie. Podobnie jak z ekstremum funkcji Nie jest prawdą ze jesli np pochodna ma 2 miejsca zerowe to ma ekstrema w tych punktach.
olicama1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów

Wklęsłość i wypukłość funkcji

Post autor: olicama1989 »

Chcialam zapytac o taka rzecz . Przy wyznaczaniu wypuklosci/wkleslosci funkcji patrzy sie na pierwsza dziedzine czy druga?
ODPOWIEDZ