Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
wozu4don
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 13 lis 2007, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru.

Post autor: wozu4don »

Rozwiaz rownanie z niewiadomą x. Przeanalizuj liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od wartosci parametrow:

a) 3x+6m-12
b) kx+4=2x+2k
c) \(\displaystyle{ xp^{2} - 3 = p +9x}\)

Jedno wyrażenie - jedne klamry, w których znajduje się całe wyrażenie.
Kasia
Ostatnio zmieniony 7 sty 2008, o 21:01 przez wozu4don, łącznie zmieniany 1 raz.
mateuszef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 sty 2008, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru.

Post autor: mateuszef »

nie wiem czy aktualne ale. w a) brakuje mi rownosci.(zobaczy czy dobrze przepisales? )
w b) przenosisz x na jedna strone i reszte na druga. x przed nawiac i otrzymasz x= (2(k-2))/(k-2) jak widac wyrazenie z k - 2 sie skraca wiec wynik nie zalezy od parametru k i zawsze rowna sie 2.
w c) postepujesz podobnie do b i otrzymujesz: x=(p+3)/((p-3)(p+3)) widac ze sie dzieli i otrzymujemy x=1/(p-3) odrazu widac ze p jest rozne od 3(dla 3 niema rozwiazan). dla p roznych od 3 ma po jednym rozwiazaniu.

mam nadzieje ze o to w tym chodzilo i nigdzie bledu nie zrobilem.
pozrawiam.
ODPOWIEDZ