znajdz ciag geometryczny
-
czarnq
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 7 kwie 2005, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 1 raz
znajdz ciag geometryczny
Suma trzech wyrazow tworzacych ciag geometryczny jest rowna 21, a ich iloczyn wynosi 216. Znajdz ten ciag.
-
paulgray
- Użytkownik

- Posty: 157
- Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH-EAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
znajdz ciag geometryczny
\(\displaystyle{ \left{a_{1}+a_{2}+a_{3}=21\\ a_{1}\cdot a_{2}\cdot a_{3}=216}\)
z tego drugiego równania wyznaczasz drugi wyraz ciągu:
\(\displaystyle{ (a_{1}\cdot q)^{3}=216=6^{3}}\)
więc \(\displaystyle{ \frac{6}{q} +6q=15}\) mnożysz obustronnie przez q i rozwiązujesz deltą-będą dwa wyniki - gdyż uwzględniają one uporządkowanie ciągu
z tego drugiego równania wyznaczasz drugi wyraz ciągu:
\(\displaystyle{ (a_{1}\cdot q)^{3}=216=6^{3}}\)
więc \(\displaystyle{ \frac{6}{q} +6q=15}\) mnożysz obustronnie przez q i rozwiązujesz deltą-będą dwa wyniki - gdyż uwzględniają one uporządkowanie ciągu