Ciag arytmet. Znalezc pierwszy wyraz i ilosc wszystkich wyr.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
czarnq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 1 raz

Ciag arytmet. Znalezc pierwszy wyraz i ilosc wszystkich wyr.

Post autor: czarnq »

Suma dwóch pierwszych wyrazów ciągu arytmet. wynosi 27, suma dwóch ostatnich wyrazów wynois 105, a siódmy wyraz jest równy 30. Znajdz \(\displaystyle{ a_{1}}\) i n

Mam nadzieje, że ktoś pomoże mi rozwiazac to zadanie. W tym roku zdaje mature i robie sobie troche zadanek Jeszcze pewnie bede mial nie jedno pyt.
Olo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

Ciag arytmet. Znalezc pierwszy wyraz i ilosc wszystkich wyr.

Post autor: Olo »

Zrób to taK:
\(\displaystyle{ a_{1}+a_{1}+r=27}\)
\(\displaystyle{ 2a_{1}+(2n-3)r=105}\)
\(\displaystyle{ a_{1}+6r=30}\)

Wszystko opiera się na wzorach na ciąg aryt.
czarnq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 1 raz

Ciag arytmet. Znalezc pierwszy wyraz i ilosc wszystkich wyr.

Post autor: czarnq »

Nie rozumiem tego drugiego zapisu: \(\displaystyle{ 2a_{1}+(2n-3)r=105}\). Olo czy moglbys napisac co oznacza kazdy ze skladnikow. Nie rozumiem za bardzo jak zapisales ze suma dwoch ostanich wynosi 105
paulgray
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH-EAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Ciag arytmet. Znalezc pierwszy wyraz i ilosc wszystkich wyr.

Post autor: paulgray »

\(\displaystyle{ a_{n}=a_{1}+(n-1)r\\a_{n-1}=a_{1}+(n-2)r\\a_{n}+a_{n-1}=a_{1}+nr-r+a_{1}+nr-2r=2a_{1}+(2n-3)r}\)
czarnq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 1 raz

Ciag arytmet. Znalezc pierwszy wyraz i ilosc wszystkich wyr.

Post autor: czarnq »

Juz wiem Nie musicie pisac. Przeciez to banalne. Heh, dawno to robilem, ale powoli i z wasza pomoca sobie przypominam. Dziex i pozdr
ODPOWIEDZ