Stosując wzór Taylora...

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
Pulson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 00:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Stosując wzór Taylora...

Post autor: Pulson »

Stosując wzór Taylora do odpowiednio dobranych funkcji obliczyć podane wielkości ze wskazaną dokłądnością:

1. cos(0.2) , \(\displaystyle{ \epsilon=10^{-4}}\)

2. \(\displaystyle{ \sqrt[3]{30} , \epsilon=10^{-2}}\)

3. \(\displaystyle{ \sqrt{5} , \epsilon=10^{-3}}\)

4. arctg2 , \(\displaystyle{ \epsilon=10^{-3}}\)

Wystarczy mi, że ktoś poda mi te "odpowiednio dobrane" funkcje i poradzę sobie z resztą.

Pozdrawiam
Olo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

Stosując wzór Taylora...

Post autor: Olo »



1. funkcja cosx i jej kolejne pochodne
2. pierwiastek 3 stopnia z x i jego kolejne pochodne
3.pierwiastek z x i pochodne
4.arctg i pochodne.

Wystarczy zajrzeć do tablicy pochodnych, a kolejnych rzędów to wyprowadzić.
ODPOWIEDZ