1) Dla jakich wartości parametru m równanie 4mx^2 - 4x(1 - 2m) + 9m - 8 = 0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste o różnych znakach ?
2) Dla jakich wartości parametru k należących do przedziału równanie
x^2sin k + x + cos k = 0
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste, których suma odwrotności jest dodatnia ?
3) Dla jakich wartości parametru p równanie x^2 + 2px + 4 = 0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste spełnniające warunek
(x_1)^2/(x_2)^2 + (x_2)^2/(x_1)^2 >=3 ?
(3 zadania) Zadania z parametrem
-
półpasiec
- Gość Specjalny

- Posty: 479
- Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
(3 zadania) Zadania z parametrem
1) zaloz ze m rozne od zera, dalej sprawdz kiedy delta jest ostro wieksza od zera, a pozniej ze wzorow Viete'a x1*x2 musi byc mniejsze od zera
2) zaloz, ze k rozne od zera, pozniej zobacz kiedy delta ostro wieksza zero oraz kiedy pierwiastki sa rozne od zera, a pozniej skorzystaj z tego, ze 1/x1+1/x2=x1+x2/x1*x2
3)delta ostro wieksz zero, pozniej pomnoz przez mianowniki i dalej ze wzorow Viete'a, zle pamietaj ze x1^2+x2^2=(x1+x2)^2 - 2*x1*x2
2) zaloz, ze k rozne od zera, pozniej zobacz kiedy delta ostro wieksza zero oraz kiedy pierwiastki sa rozne od zera, a pozniej skorzystaj z tego, ze 1/x1+1/x2=x1+x2/x1*x2
3)delta ostro wieksz zero, pozniej pomnoz przez mianowniki i dalej ze wzorow Viete'a, zle pamietaj ze x1^2+x2^2=(x1+x2)^2 - 2*x1*x2