zbiór wartości f. logarytmicznej
-
LySy007
- Użytkownik

- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
zbiór wartości f. logarytmicznej
Dane są funkcje \(\displaystyle{ f(x)=\log_{2}x}\) i \(\displaystyle{ g(x)=\log_{4}x}\). Funkcje \(\displaystyle{ h: ) R}\) i \(\displaystyle{ k: ) R}\) określone są wzorami \(\displaystyle{ h(x)=\frac{f(x)}{g(x)}}\) i \(\displaystyle{ k(x)=f(x)+g(x)}\). Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ h}\) i funkcji \(\displaystyle{ k}\).
-
seti
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 17 gru 2004, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 4 razy
zbiór wartości f. logarytmicznej
\(\displaystyle{ h(x)= frac{log_2{x}}{log_4{x}}= frac{2cdotlog_4{x}}{log_4{x}}=2qquad h(x) {2}\
k(x)=2cdotlog_4{x}+log_4{x}=3cdotlog_4{x}\h(4)=3cdot1=3 qquad lim_{x o }3cdotlog_4{x}=+infty\k(x)in[3, +infty)}\)
k(x)=2cdotlog_4{x}+log_4{x}=3cdotlog_4{x}\h(4)=3cdot1=3 qquad lim_{x o }3cdotlog_4{x}=+infty\k(x)in[3, +infty)}\)
-
LySy007
- Użytkownik

- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
zbiór wartości f. logarytmicznej
Twoje rozwiązanie jest dobre. W odpowiedziach był błąd. Przemyślałem to i zgadzam się z Twoim rozwiązaniem.
Dzięki za pomoc.
POZDRO.
Dzięki za pomoc.
POZDRO.