Z wierzchołka A trójkąta ABC poprowadzono środkową AD do boku BC.
|BC|=b
|AB|=a
kąt ACB=x
Wyznacz miarę kąta ADB.
Wyznacz miarę kąta pomiędzy bokiem, a środkową trójkÄ
-
paulgray
- Użytkownik

- Posty: 157
- Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH-EAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz miarę kąta pomiędzy bokiem, a środkową trójkÄ
może i da się prościej ale ja to bym zrobił tak:
z tw sinusów wyznaczamy miarę kąta ABC=ABD
skupiamy się na trójkacie ABD i w nim z tw cosinusów obliczamy dł boku AD i na koniec przez twierdzenie sinusów wyznaczamy miarę kąta ADB
z tw sinusów wyznaczamy miarę kąta ABC=ABD
skupiamy się na trójkacie ABD i w nim z tw cosinusów obliczamy dł boku AD i na koniec przez twierdzenie sinusów wyznaczamy miarę kąta ADB