Długości boków trójkąta prostokątnego o polu 150 cm^2 tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz obwód tego trójkąta.
Znajdź ciąg geometryczny, w którym każdy wyraz poczynając od trzeciego, jest równy sumie dwóch wyrazów poprzednich.
(2 zadania) Znajdź ciąg geometryczny. Planimetria
Zadanie z trójkątem
boki trójkąta oznaczymy a,b,c a
boki trójkąta oznaczymy a,b,c a
Juz patrzyłem te zadanie. Jest jednak miedzy nimi "mała" róznica. W powyzszym jest trójkąt prostokątny a w moim dowolny. Nie mozna skorzystac z twierdzenia pitagorasa i co ważniejsze nie wiem jaki wzór na pole mam zastosowac? Do jednego brakuje wysokosci, do drugiego kąta, wzór herona tez chyba odpada. Moze jakies dokładniejsze wskazówki?
Oto treść mojego zadania:
Długości boków trójkąta o polu 96cm^2 tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz długosci boków tego trójkąta.
Oto treść mojego zadania:
Długości boków trójkąta o polu 96cm^2 tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz długosci boków tego trójkąta.
rzeczywiście, w takich warunkach zadanie jest (chyba) nierozwiazalne. Jestes pewien, ze to nie ma byc trojkat prostokatny?
Skad jest to zadanie? Ze szkoly, normalnie na lekcji/praca domowa? To na bank trojkat mial byc prostokatny
Chyba, ze zadanie skadinad, albo typu "na szostke", olimpiade itp...
Skad jest to zadanie? Ze szkoly, normalnie na lekcji/praca domowa? To na bank trojkat mial byc prostokatny
Chyba, ze zadanie skadinad, albo typu "na szostke", olimpiade itp...
To jest praca domowa. Przygotowania do matury. Dzisiaj jeszcze sprawdze treśc u sorki. Jezeli nie jest prostokątnym to dam sobie z nim spokój tak czy tak dzieki wielkie
Jednak da rade rozwiazac te zadanie dla trójkąta dowolnego. Pytałem sie sorki i kazała mi zastosowac wzór herona. Po wyliczeniu b z własności ciagu podstawic do wzoru na połowe obwodu trójkąta i do wzoru herona. Ja jednak dalej mam problemy. Wyszło mi: a^2*c+a*c^2=9216. Da sie cos z tym zrobic? Yavien pomocy
Jednak da rade rozwiazac te zadanie dla trójkąta dowolnego. Pytałem sie sorki i kazała mi zastosowac wzór herona. Po wyliczeniu b z własności ciagu podstawic do wzoru na połowe obwodu trójkąta i do wzoru herona. Ja jednak dalej mam problemy. Wyszło mi: a^2*c+a*c^2=9216. Da sie cos z tym zrobic? Yavien pomocy
Może ktos ma jakis pomysł na rozwiazanie tego zadania?
probowalam, ale tak od razu mi nie wyszlo, jak znajde czas, to posiedze