Wzór na n-ty wyraz ciągu o zadanych wyrazach.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
limoonka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 mar 2005, o 01:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk

Wzór na n-ty wyraz ciągu o zadanych wyrazach.

Post autor: limoonka »

Wyrazy \(\displaystyle{ a_{1}, a_{2}, a_{3}, a_{4}, a_{5}}\) nieskończonego ciągu arytmetycznego \(\displaystyle{ (a_{n})}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ a_{1}+a_{2}+a_{3}+a_{4}+a_{5}=25}\) oraz \(\displaystyle{ a_{1}^{2}+a_{2}^{2}+a_{3}^{2}=30}\).
Wyrazy ciągu \(\displaystyle{ (b_{n})}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ b_{1}=a_{1}}\) i \(\displaystyle{ b_{n}=b_{n-1}+2n-7}\) dla każdego n>=2. Wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu \(\displaystyle{ (b_{n})}\).
tomek09876
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 1 lis 2004, o 18:26
Pomógł: 2 razy

Wzór na n-ty wyraz ciągu o zadanych wyrazach.

Post autor: tomek09876 »

jezeli sie nie myle to wychodzi
\(\displaystyle{ n^{2}+6n=6}\)
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Wzór na n-ty wyraz ciągu o zadanych wyrazach.

Post autor: Skrzypu »

Mylisz się

Wzór wygląda tak: \(\displaystyle{ b_n=n^2-6n+4}\)
ODPOWIEDZ