oblicz sume 1-3+5-7+9-11+...+101!! kolejne zadanko od mojej wspanialej matematyczki w sumie chyba latwe ale nie wiem jak je ugryzc. jkaby ktos mogl to bylabym wdzieczna
Edit by Tomek R.: Temat poprawiłem.
Suma ciągu-zadanie.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Suma ciągu-zadanie.
1-3+5-7+9-11+...+101=(1+3+5+7+9+...+101)-2(3+7+11+15+...+99)
W pierwszym nawiasie masz ciąg arytmetyczny o r=2 i a_1=1, a w drugim b_1=3 i r=4, dalej sobie poradzisz:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
W pierwszym nawiasie masz ciąg arytmetyczny o r=2 i a_1=1, a w drugim b_1=3 i r=4, dalej sobie poradzisz:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
