suma ciągu arytmetycznego
-
julka
suma ciągu arytmetycznego
Iloczyn trzeciego i szóstego wyrazu ciągu arytmetycznego o wyrazach całkowitych równa sie 36.Dzieląc dziewiąty wyraz tego ciągu przez jego czwarty wyraz otrzymamyiloraz 3 i reszte 3.Oblicz sume 16 pierwszych wyrazów tego ciągu.Jesli moge miec prośbe to zależy mi na szybkiej odpowiedzi!!W poniedziałek test!!!!
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
suma ciągu arytmetycznego
\(\displaystyle{ a_1\cdot a_6=36}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_9}{a_4}=3+\frac{3}{a_4}}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ a_n=a_1+(n-1)r}\), więc dostajemy układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi. Nie zapomnij, że \(\displaystyle{ a_n\in \mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ a_{16}=a_1+15r}\) jak co:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ \frac{a_9}{a_4}=3+\frac{3}{a_4}}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ a_n=a_1+(n-1)r}\), więc dostajemy układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi. Nie zapomnij, że \(\displaystyle{ a_n\in \mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ a_{16}=a_1+15r}\) jak co:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
