nowe równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

nowe równanie

Post autor: poetaopole »

\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin x}= \frac{1}{\sin 2x}+ \frac{1}{\sin3x}}\).

Odpowiedź "kręci się" wokół \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{7}}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2025, o 23:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: nowe równanie

Post autor: poetaopole »

Sam dowód poprawności mojego spostrzeżenia to 9 mocnych linijek trygonometrycznych. Niestety, równania rozwiązać nie umiem, choć podejrzewam, że odpowiednio użyte przekształcenia z dowodu mogłyby się przydać w rozwiązaniu.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: nowe równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

a może od : \(\displaystyle{ \frac{1}{\sin(x)} - \frac{1}{\sin(3x)}}\)...
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: nowe równanie

Post autor: poetaopole »

Może... jak wrócę z zakupów spróbuję tak... ma to sens
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: nowe równanie

Post autor: poetaopole »

No i zadanie okazało się banalne ;)
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: nowe równanie

Post autor: poetaopole »

Idąc tą drogą mój Wielki Dowód z \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{7} }\) pełen zakrętów i zwrotów akcji może się okazać tyci-tyci ;) Zaraz się do niego zabiorę...
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: nowe równanie

Post autor: poetaopole »

Rozwiązanie: \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{7}+ \frac{2k \pi }{7} }\), ale \(\displaystyle{ k \neq 7n+3}\), \(\displaystyle{ n \in Z}\), bo inaczej zerują się mianowniki równania. Nie ukrywam, że pierwszy raz się spotykam z sytuacją, żeby trzeba było ograniczać całkowite k
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: nowe równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

być może też i przez liczby zespolone : jeśli \(\displaystyle{ z= \cos(\alpha) +i \sin(\alpha)}\) to \(\displaystyle{ \sin(n \alpha) = \frac{1}{2i}(z^n - \frac{1}{z^n} )}\) itd...
ODPOWIEDZ