Inna suma

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13377
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Inna suma

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że nie istnieją liczby naturalne \(\displaystyle{ a, b}\) takie, że \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b+1}{a} = 4 }\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Inna suma

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b+1}{a} = 4 \ \ \ \| \cdot ab \\
a^2+a(-4b)+b^2+b=0\\
\sqrt{\Delta} = \sqrt{12b^2-4b} =2 \sqrt{b(3b-1)} }\)

Jeśli \(\displaystyle{ b}\) nie jest kwadratem, to musi być czynnikiem \(\displaystyle{ 3b-1}\), a to jest niemożliwe, więc b musi być kwadratem.
\(\displaystyle{ b=k^2 \\
\sqrt{\Delta} = 2 \sqrt{b(3b-1)} =2|k| \sqrt{3k^2-1} }\)

Dla parzystego \(\displaystyle{ k}\) dzielenie wyrażenia podpierwiastkowego przez \(\displaystyle{ 4}\) da resztę \(\displaystyle{ 3}\), a dla nieparzystego \(\displaystyle{ k}\) da resztę \(\displaystyle{ 2}\), czyli wyrażenie podpierwiastkowego nie może być kwadratem.
ODPOWIEDZ