\(\displaystyle{
\left( \sqrt{7+ \sqrt{48} } \right)^{x}+\left( \sqrt{7- \sqrt{48} } \right)^{x}=14
}\)
Czy podnosimy obustronnie do kwadratu?
Równanie wykładnicze
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Równanie wykładnicze
Ja bym skorzystał z tego, że
\(\displaystyle{ 7\pm\sqrt{48}=(2\pm\sqrt3)^2}\)
oraz
\(\displaystyle{ 2+\sqrt 3=\frac{1}{2-\sqrt 3}.}\)
JK
\(\displaystyle{ 7\pm\sqrt{48}=(2\pm\sqrt3)^2}\)
oraz
\(\displaystyle{ 2+\sqrt 3=\frac{1}{2-\sqrt 3}.}\)
JK
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Równanie wykładnicze
Podstawienie `x=2t` zamienia równanie na takie:
\(\displaystyle{ f(t)=(7+\sqrt{48})^t +(7-\sqrt{48})^t =14}\)
skąd jedno rozwiązanie widać natychmiast.
Korzystając z tożsamości
`1=49-48=(7+\sqrt{48})(7-\sqrt{48})`
zbadaj funkcję `f` i pokaż, że jest jeszcze jedno rozwiązanie
\(\displaystyle{ f(t)=(7+\sqrt{48})^t +(7-\sqrt{48})^t =14}\)
skąd jedno rozwiązanie widać natychmiast.
Korzystając z tożsamości
`1=49-48=(7+\sqrt{48})(7-\sqrt{48})`
zbadaj funkcję `f` i pokaż, że jest jeszcze jedno rozwiązanie
Re: Równanie wykładnicze
\(\displaystyle{
\left( \sqrt{\left( 2+ \sqrt{3} \right)^{2} } \right)^{x} +\left( \sqrt{\left( 2- \sqrt{3} \right)^{2} } \right)^{x}=14\\
\left( 2+ \sqrt{3} \right)^{x}+ \left( 2- \sqrt{3} \right)^{x}=14\\
\frac{1}{\left( 2- \sqrt{3} \right)^{x}} +\left( 2- \sqrt{3} \right)^{x}=14.
}\)
Teraz mogę podstawienie zrobić?
\(\displaystyle{
t=\left( 2- \sqrt{3} \right)^{x},\\
\frac{1}{t}+t=14,\\ t \neq 0.\\
}\)
\left( \sqrt{\left( 2+ \sqrt{3} \right)^{2} } \right)^{x} +\left( \sqrt{\left( 2- \sqrt{3} \right)^{2} } \right)^{x}=14\\
\left( 2+ \sqrt{3} \right)^{x}+ \left( 2- \sqrt{3} \right)^{x}=14\\
\frac{1}{\left( 2- \sqrt{3} \right)^{x}} +\left( 2- \sqrt{3} \right)^{x}=14.
}\)
Teraz mogę podstawienie zrobić?
\(\displaystyle{
t=\left( 2- \sqrt{3} \right)^{x},\\
\frac{1}{t}+t=14,\\ t \neq 0.\\
}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Równanie wykładnicze
Tak, ale \(\displaystyle{ t>0.}\)vip123 pisze: 2 paź 2025, o 07:35 Teraz mogę podstawienie zrobić?
\(\displaystyle{
t=\left( 2- \sqrt{3} \right)^{x},\\
\frac{1}{t}+t=14,\\ t \neq 0.}\)
JK
