Jest sobie takie zgrabne równanie: \(\displaystyle{ \ctg{x}-2\sin2x=1}\) o równie zgrabnych rozwiazaniach.
Dość łatwo rozwiązuje się je poprzez tożsamość: \(\displaystyle{ \sin2x= \frac{2\tg{x}}{1+ \tg^{2}{x} } }\), która, niestety, nie jest dostępna w tzw. Tablicach Maturalnych.
Dodatkowo jedno z powstałych po drodze równań wygląda tak: \(\displaystyle{ \tg{x}=-1+ \sqrt{2} }\), co oczywiście daje \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{8} }\) + okres. Niestety, wartości takich kątów nie znajdziemy w Tablicach maturalnych.
Czy spróbuje ktoś rozwiązać to równanie (nazwijmy to) metodami elementarnymi? Tzn. przy użyciu wzorów i technik dostępnych w szkole średniej?
Równanie trygonometryczne
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 728
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 245 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Skoro masz tę wiedzę, to czemu martwisz się o innych zdających? Na maturze pewnie chciałbyś być od nich "mądrzejszy", by mieć lepszy start w rekrutacji na studia!
Pozdrawiam
PS. Cytowane przez Ciebie rozwiązanie jest jak najbardziej "elementarne".
Pozdrawiam
PS. Cytowane przez Ciebie rozwiązanie jest jak najbardziej "elementarne".
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Takiej odpowiedzi się spodziewałem... niewiele w niej prawdy obiektywnej. Przykro mi...
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Korzystając ze wzorów \(\displaystyle{ \sin(2x)=2\sin x\cos x}\), \(\displaystyle{ \ctg x=\frac{\cos x}{\sin x}}\) oraz jedynki trygonometrycznej, równanie nietrudno przekształcić do
\(\displaystyle{ 4\cos^3 x -3 \cos x =\sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos(3x)=\cos\left(\frac\pi2 -x\right)}\)
i dalej wiadomo.
\(\displaystyle{ 4\cos^3 x -3 \cos x =\sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos(3x)=\cos\left(\frac\pi2 -x\right)}\)
i dalej wiadomo.
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Re: Równanie trygonometryczne
O! i to wygląda świetnie
ale znowu zahacza o wzór, którego nie ma w Tablicach Maturalnych. Przynajmniej nie trzeba szukać \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{8} }\) w bardzo starych tablicach trygonometrycznych. Dziękuję 
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Poświęciłem cały dzisiejszy ranek, ale udało mi się ominąć wzór na cosinus kąta potrojonego (ściślej: dojść do niego "od tyłu")
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Matematyka nie polega na szukaniu wzorów w tablicach. Jeżeli masz w tablicach wzory na tangens sumy kątów to powinieneś umieć wyprowadzić wzór na tangens karta podwojonego.