Udowodnić, że liczby ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, ..., n \}}\) można pomalować dwoma kolorami, tak aby iloczyn liczb jednego z kolorów był równy sumie liczb drugiego koloru.
Przykład
\(\displaystyle{ 1 \cdot 2 \cdot 4 = 3+5}\)
Kolorowanka
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Kolorowanka
Dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystych iloczyn tworzą \(\displaystyle{ 1, \frac{n-1}{2} , n-1}\) .
Dla parzystych: \(\displaystyle{ 1, \frac{n-2}{2} , n .}\)
Kontrprzykład \(\displaystyle{ n=4.}\)
Dla parzystych: \(\displaystyle{ 1, \frac{n-2}{2} , n .}\)
Kontrprzykład \(\displaystyle{ n=4.}\)
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2025, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.