\(\displaystyle{ 2\sin14x+\cos22x=\sin30x}\).
Podobno jednym z rozwiązań tego dziwacznego równania jest: \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{44} }\). Co Wy na takie zadanie?
Równanie trygonometryczne
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 27 sie 2025, o 11:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 728
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 245 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Wg mnie, za Desmos-em, najmniejsze dodatnie rozwiązanie jest równe ca \(\dfrac{\pi}{14}\), co jest większe od proponowanego przez Ciebie \(\dfrac{\pi}{44}\).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Większe albo mniejsze
Można jeszcze odkryć\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{48} }\), co nie zmienia faktu, że równanie jest ciężkie i mamy wyzwanie 
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Wiem, że ciężko... Sam nie umiem sobie z tym poradzić. Podam w taki razie pełne odpowiedzi, może to komuś pomoże: \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{44}+ \frac{2k \pi }{44} }\) oraz \(\displaystyle{ \pm \frac{ \pi }{48}+ \frac{6k \pi }{48} }\)
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Muszę przeprosić i skorygować błąd w równaniu. Ma być: \(\displaystyle{ \sin14x+\cos22x=\sin30x}\).poetaopole pisze: 27 sie 2025, o 07:50 \(\displaystyle{ 2\sin14x+\cos22x=\sin30x}\).
Podobno jednym z rozwiązań tego dziwacznego równania jest: \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{44} }\). Co Wy na takie zadanie?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2025, o 11:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36039
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy