Prosty lemat
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13383
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Prosty lemat
Udowodnić, że jeśli punkt \(\displaystyle{ H}\) jest ortocentrum trójkąta ostrokątnego \(\displaystyle{ ABC}\) i obwody trójkątów \(\displaystyle{ ABH, BCH ,ACH}\) są równe, to trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest równoboczny.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: Prosty lemat
Oznaczmy \(\displaystyle{ a_1=AH, b_1=BH, c_1=CH}\), a przez \(\displaystyle{ a, b, c }\) oznaczmy boki trójkąta odpowiednio naprzeciwko \(\displaystyle{ A,B,C}\). Z równości obwodów z treści zadania wynika, że
\(\displaystyle{ a-a_1=b-b_1=c-c_1=:x}\).
Przez każdy z punktów \(\displaystyle{ A, B, C}\) prowadzimy prostą równoległą do przeciwległego boku. Wówczas \(\displaystyle{ H}\) jest środkiem okręgu opisanego na powstałym trójkącie, a wysokości trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) zawierają się w symetralnych dużego trójkąta. Oznaczając przez \(\displaystyle{ R}\) promień tego okręgu, dostajemy
\(\displaystyle{ a^2+a_1^2=R^2}\)
\(\displaystyle{ b^2+b_1^2=R^2}\)
\(\displaystyle{ c^2+c_1^2=R^2}\)
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}a^2+a_1^2=R^2\\ a-a_1=x\end{cases}}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie ze względu na parę \(\displaystyle{ (a,a_1)}\). Skoro jest on spełniony przez pary \(\displaystyle{ (a,a_1), (b,b_1), (c,c_1)}\), to \(\displaystyle{ a=b=c}\).
\(\displaystyle{ a-a_1=b-b_1=c-c_1=:x}\).
Przez każdy z punktów \(\displaystyle{ A, B, C}\) prowadzimy prostą równoległą do przeciwległego boku. Wówczas \(\displaystyle{ H}\) jest środkiem okręgu opisanego na powstałym trójkącie, a wysokości trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) zawierają się w symetralnych dużego trójkąta. Oznaczając przez \(\displaystyle{ R}\) promień tego okręgu, dostajemy
\(\displaystyle{ a^2+a_1^2=R^2}\)
\(\displaystyle{ b^2+b_1^2=R^2}\)
\(\displaystyle{ c^2+c_1^2=R^2}\)
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}a^2+a_1^2=R^2\\ a-a_1=x\end{cases}}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie ze względu na parę \(\displaystyle{ (a,a_1)}\). Skoro jest on spełniony przez pary \(\displaystyle{ (a,a_1), (b,b_1), (c,c_1)}\), to \(\displaystyle{ a=b=c}\).