Nierówność w czworokącie
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Nierówność w czworokącie
Udowodnić, że \(\displaystyle{ e^2+f^2 \ge 4F}\) , gdzie \(\displaystyle{ e}\) i \(\displaystyle{ f}\) to długości przekątnych czworokąta, zaś \(\displaystyle{ F}\) to jego pole.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Nierówność w czworokącie
Będę oznaczał tym samym symbolem obiekt geometryczny i jego długość.
Niech `e` będzie taką przekątną, że pozostałe wierzchołki leżą po jej przeciwnych stronach, a `g,h` będą odległościami tychże wierzchołków od `e` . Wtedy `g+h\le f`, bo `g+h` jest długością rzutu `f` na prostą prostopadłą do `e`.
Zatem
`4F=2e(g+h)\le 2ef\le e^2+f^2`.
Równość zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy `f` jest prostopadłe do `e` (pierwsza nierówność) i `e=f` (druga nierówność).
Niech `e` będzie taką przekątną, że pozostałe wierzchołki leżą po jej przeciwnych stronach, a `g,h` będą odległościami tychże wierzchołków od `e` . Wtedy `g+h\le f`, bo `g+h` jest długością rzutu `f` na prostą prostopadłą do `e`.
Zatem
`4F=2e(g+h)\le 2ef\le e^2+f^2`.
Równość zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy `f` jest prostopadłe do `e` (pierwsza nierówność) i `e=f` (druga nierówność).